Јури Долгоруки Бореј класа

Британци: “Злокобне мисије” руских подморница у Атлантику

Најновије руске нуклеарне подморнице пројекта „Бореј“, које извршавају „злокобне задатке“ у Атлантском океану, озбиљно су забринуле британску војску, пише лист „Сан“.

Kако се наводи у чланку, подморнице су необично дубоко зарањале и ти маневри забринули су војску Велике Британије. Прецизирано је да руске подморнице најчешц́е не зарањају дубље од 400 метара, али су овог пута поринуле дубље од 500 метара.

„Разлог тих необично дубоководних мисија Руса засад није јасан већини аналитичара. Највероватније то може бити покушај Русије да обезбеди скривени приступ целом Атлантику“, наводи „Сан“, позивајуц́и се на неименовани војни извор.

Према мишљењу експерта Бруса Џонса, то није први случај последњих месеци да поступци Москве „изазивају забринутост“.

– О томе сведочи недавно повец́ање војног потенцијала на граници са Украјином, а њихове последње акције могу бити усмерене на ‘изазивање’ НАТО-а само да би изнервирали чланице. Али то несумњиво значи и ескалацију и изгледа да се они сада оријентишу на операције на великим дубинама – рекао је експерт.

Раније је лист „Сан“ писао да је због руске подморнице, која је наводно патролирала обалом Kорнвола где је одржан самит Г7, Велика Британија формирала „челични прстен“ ради заштите учесника самита који је укључивао 400 припадника обавештајних служби, три конвертоплана и војне бродове, међу којима је био и носач авиона „Принц од Велса“. Такође је саопштено да је ратно ваздухопловство Велике Британије реализовало „необичне“ операције у том рејону.

Русија данас користи четири подморнице пројекта 955 „Бореј-955А“ „Бореј А“, а још три подморнице тог типа се граде. Свака од њих је наоружана са 16 интерконтиненталних балистичких ракета „Булава“.

Спутник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Овако су Московљани за три недеље растурили покушај увођења корона пропусница

Овако су Московљани за три недеље растурили покушај увођења корона пропусница

Грађани нису морали ни изаћи из својих кућа и протестовати на улици. Све што су …

Промена епоха - време пропасти неолиберализма и глобализма, као и краја америчке хегемоније

Промена епоха – време пропасти неолиберализма и глобализма, као и краја америчке хегемоније

Сви су изгледи да ће период 2015 -2020 бити историјски забележен као време краја апсолутне америчке …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *