Британска фирма као четврти мобилни оператер у Србији

Британска фирма као четврти мобилни оператер у Србији

Београд — У Србији би у септембру требало да почне да ради нови, виртуелни мобилни оператор британске компаније “Мундио мобајл”, под брендом “Вектон мобајл”.

Стање на телекомуникационом тржишту Србије

– 9,1 милион активних СИМ картица

– Укупан приход на тржишту телекомуникација 1,5 милијарди евра, од тога 847 милиона евра за услуге мобилне телефоније

– 4,5 одсто БДП-а чини тржиште телекомуникација

– Највећи део корисника мобилне телефоније (55 одсто) има месечне рачуне од 500 до хиљаду динара
То ће бити четврти оператер на српском тржишту.

Од вишка глава не боли, каже узречица, а да ли ће долазак Вектон мобајла бити тржишни вишак или освежење за телекомуникационо тржисте, биће ускоро познато.

Телекомуникације су привредна грана која бележи снажан раст већ две деценије, а обим инвестиција широм света мери се у десетинама милијарди евра. Код нас су већ снажно позиционирани Телеком, Теленор и ВИП. Сад стижу и Британци.

“Разлика је у томе што он неће имати сопствену инфраструктуру, већ це изнајмљивати инфраструктуру од једног од постојећих оператора. Међутим, то за крајњег корисника у принципу не би требало да има претерано велику важност, зато што квалитет услуге би требало да буде једнак, односно да задовољава све стандарде прописане за пружање те услуге”, објашњава дирецтор РАТЕЛ-а Владица Тинтор.

Ако се зна да на три пунолетна грађана Србије долазе четири сим картице за мобилни телефон, види се колики је успон ове привредне гране. Такво тржиште никада није мало за долазак нових компанија.

Некадасња министарка телекомуникација, а сада професорка на Електротехничком факултету Александра Смиљанић објашњава да се и телекомуникационе компаније срећу са изазоваима, тиме што им сервиси као што су Wхат’с уп и Вибер преузимају део услуга.

“Како се развијају нови сервиси те све фирме које имају инфраструктуру оне се прилагођавају и мењају своју ценовну политику и окрећу се ка на пример брзом интернету и развоју те своје мреже повећања капацитета и ка наплаћивању тих услуга које се сада тразе. А то је да се све више информацијха даунлоудује, аплоудује”, истиче она.

Према првим информацијама позиви између корисника “Вектон мобајла” у Србији биће бесплатни, као и позиви ка корисницима те мреже у другим земљама, а Србија је прва држава ван Европске уније у коју долази ова британска фирма.

Б92

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

3 Коментара

  1. @tarjaalegra ЗНАЧИ ПРИЈАТЕЉ БЛЕР ДОБИО НАГРАДИЦУ ЗА САВЕТЕ?

  2. Engleštine su Srbomrzitelji i ništa nam dobro ne donose !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *