fbpx

На данашњи дан у Београду убијена два Обреновића

0
(0)

Београд – На данашњи дан убијен је у атентату на Кошутњаку један од српских кнезова, чији се споменик налази на Тргу републике. Кнез Михаило Обреновић, убијен је у атентату 1868. године, а само 35 година касније и престолонаследник Александар.

Михаило Обреновић био је кнез Србије два пута. Први пут је збачен са власти, а други пут убијен.

За то су заслужни браћа Радовановићи, који су желели да се освете због робије њиховог брата Љубомира. Коста и Павле Радовановић пратили су кочије кнеза Михаила те недеље, 29. маја око 17 сати. Михаило је у кочијама био са својом стрином, њеном ћерком и ађутантом.

У парку на Кошутњаку су се појавили Павле и Коста у свечаним црним оделима, цилиндрима на главама и упереним пиштољима у правцу кнежеве кочије. Први је запуцао Коста, а онда му се придружио и брат.

Кнез Михаило убијен је са три хица, а страдала је и његова стрина, која је својим телом покушала да га заштити. Радовановићи су почели да беже низ Кошутњак према Топчидеру, где их је спазила војна патрола и ухапсила. Коста Радовановић на суђењу је признао да су последње кнежеве речи биле „Дакле, истина је“, а пресуда након саслушања била је – смрт. Завереници су стрељани у поноћ на Карабурми, а за учешће у завери оптужен је и бивши кнез Александар Карађорђевић.

Још једног Обреновића, 35 година касније, задесила је иста несрећна судбина. Александра Обреновића и његову супругу Драгу Машин убили су млади официри 1903. године.

Завереницима је сметала лажна трудноћа Драге Машин, која је хтела свог брата да учини престолонаследником, па су 1903. године, мало после поноћи кренули у потрагу краљевског пара по двору. Потрага је трајала преко два сата, а у краљевској спаваћој соби нису затекли никога. Постоје две верзије овог убиства.

Прва је да су официри дошли у краљевску собу, а један од њих је опазио удубљење у зиду који је представљао удубљење за кључ од тајних врата, иза којих су се крили краљ и краљица. Позвани су да изађу, а артиљеријски капетан је на њих испалио све метке из свог револвера. Краљ је пао мртав још од првог метка, а њихова тела бачена су преко прозора.

Друга верзија јесте да су се краљ и краљица крили иза огледала. Иза се налазила мала просторија која је била краљичина гардероба, а ормари су затворили рупу у поду која је био улаз у тајни пролаз. Краљ је наредио официрима да потврде заклетву што су они и учинили, али су свакако запретили бомбама ако не изађу из тајног пролаза. Након отварања врата раслет је био крвав, а официри су наставили да харају сабљама по дворишту двора.

М. Бркић, Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ко истражује злочине ОВК, а ко ће да им суди?

0 (0) Повод за оснивање ових тела био је извештај Парламентарне скупштине Савета Европе “Нечовечно …

ОПРЕЗ! Мигранти проливају крв на улицама Београда, још један смртни случај

5 (1) У међусобним обрачунима који попримају елементе клановске крвне освете (веома раширена појава у …

Један коментар

  1. тужна српска реалност

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *