Британске власти заташкавале педофилију

Британске власти заташкавале педофилију

0
(0)

Политичари, укључујући бившу премијерку Маргарет Тачер, полиција и тужилаштво деценијама су затварали очи пред оптужбама да су поједини чланови парламента сексуално искоришћавали децу. То је закључак извештаја независног истражног тима који је испитивао да ли је било умешаности британског естаблишмента у случајеве сексуалног злостављања малолетника.

Сензационалне тврдње бившег посланика лабуриста Тома Вотсона да постоји организована „вестминстерска педофилска мрежа” нису доказане, али су откривена заташкавања чији је циљ био да се у јавности сачува углед странака и парламента.

У извештају на 173 странице наводи се, између осталог, да су поједини чланови парламента, међу којима су торијевац Питер Морисон и либерални демократа Сирил Смит, у неколико наврата у периоду од 1970. до 1980. године били заштићени од кривичног гоњења за сексуално злостављање малолетника.

Морисон, који је био и приватни секретар Маргарет Тачер, својевремено је ухваћен како се у возу за градић Кру сексуално иживљава над једним петнаестогодишњаком. Уместо да буде процесуиран за ово злодело, он је 1990. на предлог премијерке добио чак и племићку титулу.

За Сирила Смита се и пре него што је ушао у парламент знало да има склоност према „дечацима”. Истрага је утврдила да је било неколико оптужница против њега за сексуалне нападе на тинејџере у једном хостелу.

Због навода у извештају да је тада као лидер Либералних демократа знао да је Смит педофил, а да је та сазнања прикривао, странку је напустио Дејвид Стил (81), најављујући да ће са „великом тугом” дати оставку и на место у Горњем дому парламента.

„Добио сам наговештај да Либералне демократе хоће да ме суспендују и поново истраже цео случај. Одлазим да бих избегао превирања у партији и поштедео своју породицу невоља”, кратко је саопштио лорд Стил, преноси ТВ Скај.

Незадовољан оваквом реакцијом, адвокат Ричард Скорер, заступник осам жртава које је Сирил Смит сексуално злостављао, каже како би његови клијенти пре свега волели да чују искрено извињење: „Лорд Стил је својим поступком изневерио обећања власти да ће из свега овога научити лекције како се грешке из прошлости не би понављале.”

Независна истрага о сексуалном злостављању деце, која је Британију до сада коштала 119 милиона фунти, започела је 2019. године. У покушају да се утврди истинитост оптужби да су државни званичници умешани у ланац педофилије, комисија је саслушала чак 505 сведока, међу којима су били и принц Чарлс, два бивша премијера, шест бивших министара, 13 лордова, више црквених великодостојника и бивши шеф МИ-5.

Председница ове истражне комисије, професорка Алексис Џеј истиче да је парламент неколико пута без успеха покушао да истера ствари на чистац с оптужбама за педофилију.

„Нисмо утврдили да постоји организована педофилска мрежа унутар Вестминстера. Али, у случајевима које смо истражили, уочили смо један те исти образац – да се добробит и заштита деце од сексуалног насиља подређују вишим политичким интересима”, казала је она.

У извештају који се односи на умешаност парламента у ове скандале наводи се да је истрага обухватила оптужбе које потичу још из шездесетих година прошлог века. Показало се да су странке, како би сачувале свој јавни углед, свесно прикривале случајеве сексуалне злоупотребе малолетника за које су били одговорни људи из њихових редова. Истрага је била оштра и према полицији, за коју се каже да је у истрази ових случајева мало пажње обраћала на заштиту злостављане деце.

Иако се комплетирање истраге, која обухвата све институције у земљи, очекује тек крајем године, већ садашњи налази могу бити неугодни по премијера Бориса Џонсона. Он је прошле године, пре него што је преузео лидерску позицију у Конзервативној странци, за Радио ЛБЦ рекао како је независна истрага о сексуалном злостављању деце непотребно бацање пара.

Аутор: Миленко Пешић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Шкотска премијерка: Ускоро ћемо се као независна земља вратити у ЕУ

Шкотска премијерка: Ускоро ћемо се као независна земља вратити у ЕУ

5 (4) * Никол СТАРЏЕН: „Излазак из ЕУ догодио против воље Шкотске јер 62 одсто Шкота …

Британија у најгорој кризи у протеклих 300 година

Британија у најгорој кризи у протеклих 300 година

5 (2) Привреда Велике Британије која пролази кроз велику кризу због пандемије вируса корона, неће …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend