БРУКА И СРАМОТА: Српским сељацима филмићи уместо подршке и субвенција

0
(0)

БЕОГРАД – Министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић одлучила је да ипак помогне пољопривредницима, али не стопирањем најављеног смањења субвенција, већ саветима у промотивним емисијама о развоју пољопривреде.

Наиме, Министарство је дало подршку – обезбедило саговорнике с министарком на челу, за потребе снимања десетоминутних клипова Регионалне развојне агенцији Златибор. Сам посао снимања поверен је фирми „Инфобиро“, чији је сувласник Бојан Трајковић 2010. године осуђен због утаје пореза, а о чему је како Владу Србије, тако и јавност прошле године обавестио Савет за борбу против корупције у „Извештају о могућем утицају институција јавног сектора на медије путем плаћања услуга оглашавања и маркетинга“.

– Удео пољопривреде у БДП према Стратегији треба да се повећа до 2024. за 15 до 20 одсто – У јулу 2014. Влада Србије усвојила је Стратегију пољопривреде и руралног развоја у наредних 10 година – Удео пољопривреде у БДП према Стратегији треба да се повећа до 2024. за 15 до 20 одсто – У јулу 2014. Влада Србије усвојила је Стратегију пољопривреде и руралног развоја у наредних 10 година

У Министарству пољопривреде тврде да није реч о промотивним емисијама, већ емисијама које ће пружати искључиво стручне информације из области пољопривреде. Ипак, не одговарају по којим критеријумима је баш ова Агенција добила подршку министарства.

– Подршка Министарства пољопривреде и заштите животне средине се огледа искључиво у обезбеђивању адекватних саговорника, што је пракса са свим средствима информисања. Циљ је да се пруже поуздане и тачне информације у вези са актуелним биљним болестима, заразама, ценама пољопривредних производа на тржишту, о томе како да пољопривредници аплицирају за средства из претприступних фондова ЕУ. Министар пољопривреде и заштите животне средине је као ресорни министар позвана да се обрати пољопривредницима у уводној емисији – кажу у том министарству и додају да они не финансирају емисије, као и да немају информацију да је сувласник „Инфобироа“ Бојан Трајковић осуђиван за утају пореза. Ово, међутим, није први пут да министарство којим руководи Снежана Богосављевић Бошковић сарађује с Трајковићевом фирмом „Инфобиро“. Према извештају Савета за борбу против корупције, Министарство пољопривреде је 2014. овој фирми за услуге видео-продукције платило 2,4 милиона динара.

Директор Регионалне развојне агенције Златибор Славко Лукић јуче нам је у краткој изјави обећао одговоре о промотивним – едукативним пољопривредним емисијама до краја ове недеље.

– Не ради се ни о каквим филмовима, већ о кратким едукативним емисијама за пољопривреднике. Сад тражимо где ћемо их емитовати – рекао је кратко Лукић. Оснивачи Регионалне развојне агенције Златибор, која се регистровала као друштво са ограниченом одговорношћу, јесу Опште удружење предузетника града Ужица, Град Ужице и општине Ариље, Бајина Башта, Нова Варош, Пожега, Прибој, Пријепоље, Чајетина и Косјерић. Интересантно је да у градској управи Ужица не знају ништа о снимању у режији РРА Златибор и Министарства пољопривреде.

Власници „Инфобироа“
ОМИЉЕНИ ВЛАДИНИ СНИМАТЕЉИ

Поред Бојана Трајковића, сувласници „Инфобироа“ су и Сања Пауновић, Љубиша Пауновић и Миле Балић. Сви они имају по четвртину власничког удела у фирми. Трајковић има 50 одсто власништва и у фирми „Видеонет“, коју поседује попола с Милетом Балаћем. Ова фирма је, према налазима Савета за борбу против корупције, била омиљени партнер за видео-продукције различитих министарстава у Влади.

Ешарпе и сребрњаци
МИЛИОНИ ЗА ПРОМОЦИЈУ

Министарство пољопривреде је у циљу промовисања својих активности од почетка 2011. до краја 2014. потрошило више од пет милиона динара. У ту сврху куповало је мушке кравате и женске ешарпе, скупоцене ракије, па чак и сребрњаке.

Курир

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Дужничка омча за Србију, 12.6 милијарди $ годишње плаћамо само камате на постојеће дугове!

5 (3) Мучно је више слушати режимску демагогију и лажи о томе како ће Србија …

Напредњаци тотално уништили производњу купине

4.2 (5) Пре пет, шест година под засадима купине је било више од 6.000 хектара, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend