Србија

Бугари послали НАТО на Србију

Надежда Нејински, бивша министарка Бугарске, признала да је у Софији скован “српски план” против Албанаца. Аналитичари, на основу обавештајних података посматрачке мисије ОЕБС, измислили српску “клопку за Албанце” и разлог НАТО интервенције

НАДЕЖДА Нејински, бивша министарка спољних послова Бугарске, признала је да је сагу о “Операцији потковица”, почетком 1999, непосредно пре рата на Косову, смислила влада те државе, и да је тај “српски план” она, не залазећи у веродостојност података, предала немачким и НАТО званичницима.

– Документ назван “Операција потковица” начинила је бугарска влада, иако је резерве о његовом садржају изразила обавештајна служба наше земље – рекла је у документарцу „Тајна историја плана „Потковице“ приватног бугарског канала, БТВ, Нејанска. – Дала сам немачком министру спољних послова Јошки Фишеру, односно НАТО-у извештај бугарске владе у коме се јасно наводи да је постојао план “Потковица”, брижљиво припреман од стране обавештајних служби у Србији – рекла је Нејански, која је сада посланик у Европском парламенту.

Пре Нејанске, истину о томе да је “Потковица” искована у Бугарској утврдили су немачки обавештајци. Њима се није веровало, јер се сматрало да хоће “да оперу руке” од читаве те афере, која је од почетка била намештена.

Нејински није рекла када је тај документ предала Фишеру, али из немачких извора се сазнаје да се то догодило пар седмица пре почетка операције ваздушних удара против Југославије.

“Операција потковица” једна је од најконтроверзнијих епизода у рату на Косову 1999. године. Најпре због тога што никада није доказано постојање тог плана. Он је измишљен да би се утишали противници рата, пре свега у Немачкој.

Бивша бугарска министарка спољних послова је, такође, рекла да је влада у Софији током 1999. године дала НАТО-у извештај, иако су обавештајне службе упозориле да не могу да потврде информације.

Документ “Операција потковица” први је јавности представио тадашњи немачки министар одбране Рудолф Шарпинг, који је 7. априла 1999. године тврдио да је налаз обавештајних служби крунски доказ Милошевићевог плана за етничко чишћење Косова, који је НАТО две недеље раније кренуо да спречи, подсетио је у уторак РТС.

Шарпинг је овај документ изнео јавности, упркос јасним упозорењима немачких обавештајаца да не постоје докази да је тај документ аутентичан, као и да долази из крајње сумњивих извора, али да је сјајно послужио како би се маргинализовали сви противници интервенције против тадашње СР Југославије.

Осим бугарске министарке, план је министрима држава чланица НАТО-а “дистрибуирао” и аустријски министар спољних послова Волфганг Шисел, па се и Аустрија нашла у центру контроверзи у вези са овим документом.

– Подаци које је дао немачки министар одбране о југословенским снагама безбедности су нетачни и противречни свим доступним информацијама које су с тим у вези – рекао је тадашњи аустријски министар одбране Вернер Фаслабенд у лето 1999. године у одговору на питање парламентараца о “Операцији потковица”.

ПРОИЗВОЉНА МУЋКА БУГАРСКИХ АНАЛИТИЧАРА

ДОКУМЕНТ који је бугарска обавештајна служба назвала “Операција потковица”, производ је “анализе догађаја из јануара и фебруара 1999. године коју су начинили бугарски обавештајни аналитичари”. Документ је настао на основу извештаја Посматрачке мисије ОЕБС-а, према којима су се јединице српских снага, непосредно пре почетка рата, налазиле на ободима Косова, што је бугарске аналитичаре и навело на назив “Потковица”.

Бугарске налазе анализирала је и немачка обавештајна служба БНД, односно одељење “ФС ИИ 3”, које је Бон известило о томе да се прегледом догађаја на терену може закључити да “нема знакова почетка озбиљније операције против ОВК” – како су рекли за интернет-портал РТС-а немачки обавештајци.

Немачки обавештајци оценили су тада да ће ОВК покушати опробаном тактиком “удари и бежи” да испровоцира српске снаге на озбиљне акције које би резултирале разарањем и покретањем таласа избеглица, како би се изазвали ваздушни удари НАТО-а.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!