Бујица одсекла села, војска стигла у помоћ (видео)

0
(0)

СНАЖНО невреме праћено обилним падавинама које је у ноћи између петка и суботе погодило запад Србије и Моравички округ, направило је хаос у овом делу земље. У Чачку, Ивањици, Љигу и Тополи пало је више од 40 литара кише, што је изазвало изливање река и поплаве у домаћинствима. Централне улице у Косјерићу претвориле су се у бујичне потоке.

Најкритичније је било у Ивањици, где је због тродневне олује праћене пљусковима и градом проглашена ванредна ситуација. Невреме је изазвало огромне материјалне штете у подголијским селима и активацију клизишта. У суботу је у Ивањицу стигла и тражена помоћ од Војске Србије.

– Имамо преко 1.000 километара некатегорисаних путева и сада су многи остали одсечени, не само у комуникацији него и у сезони откупа малина – рекао је председник Општине Ивањица Зоран Лазовић. – Налазимо се у незавидној ситуацији, материјална штета је непроцењива и трудимо се да у овом тренутку урадимо све што можемо како бисмо оспособили најпре путеве. Као локална самоуправа потрудићемо се да мештанима у што скоријем времену помогнемо у санацији штете.

У Косјерић се у петак по подне сручила велика количина кише и претворила градске улице у реке, а излила се и канализација. Бујица је оштетила путну инфраструктуру, вода је продрла у двадесетак подрума, али на срећу није се догодило изливање Скрапежа ни речица Годљеваче, Сечице и Лимца. Општинска комисија је током викенда почела пописивање штете од невремена, а извесно је да ће цифра бити милионска.

– Вода је однела путеве у Брајковићима, Галовићима и Тубићима, које смо у протеклом периоду санирали постављањем десет хиљада тона камена и земље – нагласио је Жарко Ђокић, председник Општине Косјерић. – У Сечој Реци, Цикоти и селу Косјерић, осим путева, страдали су и усеви. Уништени су макадамски путеви без којих нема друге путне везе са бројним селима, па су сви наши напори усмерени на санацију у наредним данима.

Саобраћај у Косјерићу неколико часова био је потпуно обустављен, а под водом је био и део цементаре Титан у Косјерићу.

Градске улице у Косјерићу претворене у реке

Ванредна ситуација проглашена је и на територији општине Љиг, где су и пре 15 дана биле поплаве.

– Нису биле велике падавине, али је попустила брана у Горашима која нам је направила велики проблем, не само у Качерском крају, него на целој територији Љига и ми смо сад на терену са ватрогасцима и комуналним службама – рекао је председник Општине Љиг Драган Лазаревић.

Он је објаснио да је тренутно најкритичнија ситуација у МЗ Козељ, где је пресечен пут. Бујица је однела и део коловоза за Белановицу.

– Имамо непроходан пут Љиг – Козељ, где је у овој ситуацији немогуће прићи том насељу. Оно што је најважније је да нема жртава. Дајемо све од себе и покушавамо да са друге стране приђемо Козељу и да видимо шта је неопходно тим мештанима. У осталим селима качерског краја поплављена су бројна домаћинства, њиве, усеви, однети су путеви и мостови. Вода је нанела штету и у Ивановцима.

Лозничка река у Чачку однела део пута

Услед обилних падавина које су задесиле Чачак, у приградском насељу излила се Лозничка река, која је однела део пута, поплавила дворишта десетак домаћинстава, а пукла је и гасоводна цев, тако да се насељем ширио несносан смрад. Најстарији мештани не памте оволики ниво Лозничке реке, а кажу да се никада раније није изливала из корита. Радници ЈП „Градац“ изашли су на терен и рашчистили наносе које је за собом оставио поплавни вал, а најугроженије су биле куће код Поштиног магацина. Екипе „Србијагаса“ су искључиле гас, како се због покидане цеви не би догодила већа хаварија. Подруми кућа у појединим насељима су пуна воде, а многи су своје домове штитили џаковима са песком.

– Све расположиве екипе су на теренима, нико није угрожен толико да му је потребна евакуација – речено нам је у Штабу за ванредне ситуације у Чачку. – Веће реке су у својим коритима.

На улазу у Гучу вода се излила на саобраћајнице, а у делу Драгачева од падавина је набујала Тијанска река.

Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србији прете поплаве, уведена дежурства на терену

5 (1) У појединим деловима Србије уведена је ванредна одбрана од поплава, а због најаве …

ДА ЧОВЕК ЗАПЛАЧЕ: Напредњачко затирање Србије! – Апокалипса на Венчацу (ВИДЕО)

4.8 (5) Планина Венчац полако нестаје захваљујући Српској напредној странци и њој блиских компанија које …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *