Насловна / Србија / Бујица одсекла села, војска стигла у помоћ (видео)

Бујица одсекла села, војска стигла у помоћ (видео)

СНАЖНО невреме праћено обилним падавинама које је у ноћи између петка и суботе погодило запад Србије и Моравички округ, направило је хаос у овом делу земље. У Чачку, Ивањици, Љигу и Тополи пало је више од 40 литара кише, што је изазвало изливање река и поплаве у домаћинствима. Централне улице у Косјерићу претвориле су се у бујичне потоке.

Бујица одсекла села, војска стигла у помоћ (видео) 1Најкритичније је било у Ивањици, где је због тродневне олује праћене пљусковима и градом проглашена ванредна ситуација. Невреме је изазвало огромне материјалне штете у подголијским селима и активацију клизишта. У суботу је у Ивањицу стигла и тражена помоћ од Војске Србије.

– Имамо преко 1.000 километара некатегорисаних путева и сада су многи остали одсечени, не само у комуникацији него и у сезони откупа малина – рекао је председник Општине Ивањица Зоран Лазовић. – Налазимо се у незавидној ситуацији, материјална штета је непроцењива и трудимо се да у овом тренутку урадимо све што можемо како бисмо оспособили најпре путеве. Као локална самоуправа потрудићемо се да мештанима у што скоријем времену помогнемо у санацији штете.

У Косјерић се у петак по подне сручила велика количина кише и претворила градске улице у реке, а излила се и канализација. Бујица је оштетила путну инфраструктуру, вода је продрла у двадесетак подрума, али на срећу није се догодило изливање Скрапежа ни речица Годљеваче, Сечице и Лимца. Општинска комисија је током викенда почела пописивање штете од невремена, а извесно је да ће цифра бити милионска.

– Вода је однела путеве у Брајковићима, Галовићима и Тубићима, које смо у протеклом периоду санирали постављањем десет хиљада тона камена и земље – нагласио је Жарко Ђокић, председник Општине Косјерић. – У Сечој Реци, Цикоти и селу Косјерић, осим путева, страдали су и усеви. Уништени су макадамски путеви без којих нема друге путне везе са бројним селима, па су сви наши напори усмерени на санацију у наредним данима.

Саобраћај у Косјерићу неколико часова био је потпуно обустављен, а под водом је био и део цементаре Титан у Косјерићу.

Градске улице у Косјерићу претворене у реке

Бујица одсекла села, војска стигла у помоћ (видео) 2

Ванредна ситуација проглашена је и на територији општине Љиг, где су и пре 15 дана биле поплаве.

– Нису биле велике падавине, али је попустила брана у Горашима која нам је направила велики проблем, не само у Качерском крају, него на целој територији Љига и ми смо сад на терену са ватрогасцима и комуналним службама – рекао је председник Општине Љиг Драган Лазаревић.

Он је објаснио да је тренутно најкритичнија ситуација у МЗ Козељ, где је пресечен пут. Бујица је однела и део коловоза за Белановицу.

– Имамо непроходан пут Љиг – Козељ, где је у овој ситуацији немогуће прићи том насељу. Оно што је најважније је да нема жртава. Дајемо све од себе и покушавамо да са друге стране приђемо Козељу и да видимо шта је неопходно тим мештанима. У осталим селима качерског краја поплављена су бројна домаћинства, њиве, усеви, однети су путеви и мостови. Вода је нанела штету и у Ивановцима.

Лозничка река у Чачку однела део пута

Бујица одсекла села, војска стигла у помоћ (видео) 3

Услед обилних падавина које су задесиле Чачак, у приградском насељу излила се Лозничка река, која је однела део пута, поплавила дворишта десетак домаћинстава, а пукла је и гасоводна цев, тако да се насељем ширио несносан смрад. Најстарији мештани не памте оволики ниво Лозничке реке, а кажу да се никада раније није изливала из корита. Радници ЈП „Градац“ изашли су на терен и рашчистили наносе које је за собом оставио поплавни вал, а најугроженије су биле куће код Поштиног магацина. Екипе „Србијагаса“ су искључиле гас, како се због покидане цеви не би догодила већа хаварија. Подруми кућа у појединим насељима су пуна воде, а многи су своје домове штитили џаковима са песком.

Бујица одсекла села, војска стигла у помоћ (видео) 4

– Све расположиве екипе су на теренима, нико није угрожен толико да му је потребна евакуација – речено нам је у Штабу за ванредне ситуације у Чачку. – Веће реке су у својим коритима.

На улазу у Гучу вода се излила на саобраћајнице, а у делу Драгачева од падавина је набујала Тијанска река.

Новости.рс

Како би сте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Поплаве оставиле пустош иза себе, напредна неспособна власт НИШТА није урадила после поплава 2014. 14

Поплаве оставиле пустош иза себе, напредна неспособна власт НИШТА није урадила после поплава 2014.

Више путних праваца у околини Трстеника је у прекиду или се возила отежано крећу услед …

Због поплава ванредна ситуација у Kраљеву, Kнићу, Ариљу, Ивањици, Лучанима и Новом Пазару 30

Због поплава ванредна ситуација у Kраљеву, Kнићу, Ариљу, Ивањици, Лучанима и Новом Пазару

Србијаводе увеле су јутрос ванредну одбрану од поплава на територији целе Србије, изјавио је Тањугу …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *