fbpx

Бус Плус се шири и на Нови Сад?

0
(0)

Систем Бус Плус могао би да се уведе и у Новом Саду, с обзиром на то да се на сваки тендер за набавку опреме јавља фирма „Апекс солушн Технолоџи“, пише 021.

Тај новосадски портал пише да је тендер у Новом Саду већ неколико пута „пао“, а нови директор Градског саобраћајног предузећа Милан Балаћ наводи да се радило о „правописним грешкама“.

„Тендер није пао због описа техничког задатка или нечег сличног, већ због неких зачкољица попут правописних грешака и тако неких ствари“, каже Балаћ за Новосадски информативни портал.

Међутим, сличан сценарио елиминације конкуренције десио се у Београду, где је, како је показало истраживање Балканске истраживачке мреже и Центра за истраживачко новинарство, овај конзорцијум добио посао након разних комбинаторика у тендерској документацији, где је на крају испало да је једино њихова понуда била исправна.

 Примера ради, једна од фирми која је послала понуду за учешће у БусПлус-у и била одбијена због непотпуне документације је новосадски „НоваТрониц“, који је 18 месеци након потписивања уговора постао добављач дисплеја за „Апекс“. Поред тога, занемарена је чињеница да је у питању међународни тендер, те је позив исписан искључиво на ћирилици.

 Директор ГСП-а у Новом Саду Милан Балаћ каже за 021 да ће његов стручни тим „учинити све“ како на тендеру за набавку система за електронску наплату не би било фаворизованих фирми.

 „Пошто је у питању међународни тендер, сигурно је да идемо на то да се јави десетине фирми – што више понуда, то боље. Међутим, пре расписивања новог тендера, када добијемо одобрење за новац неопходан за ту инвестицију, консултоваћемо свих 12 саобраћајних инжењера из ГСП-а, укључити их у комисију и изабрати најбоље решење, никако нећемо фаворизовати поједине понуде“, каже Балаћ.

 У тренутку преузимања пројекта БусПлус, фирма „Апекс солушн технолоџи“ је имала једног запосленог и основни капитал од 500 евра, показује истраживање БИРН и ЦИНС.

Поред права да од Градског саобраћајног предузећа преузме посао наплате карата, конзорцијум је добио и 8,53 одсто укупних прихода од овог посла. Наплата карата у Београду тренутно доноси отприлике 4,6 милиона евра месечно, што значи да од продаје карата „Апекс“ месечно заради нешто мање од 400.000 евра.

 Ову фирму је 2009. основала фирма „Ланус“, која се бави наплатом електронских услуга за мобилну телефонију. Четири дана пре потписивања уговора са Дирекцијом за јавни превоз турска компанија „Кенткарт“ је откупила од „Ланус-а“ десет одсто власничког удела у „Апекс солушн технолоџију“, чиме је „Апекс“ постао међународни конзорцијум, пише 021.

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Новаковић: Нови Сад трпи огромну штету концесијом за гараже, још један Вучевићев коруптивни подухват

5 (2) У понедељак, 8. јуна, пред одборницима новосадске скупштине наћи ће се и предлог …

Брат и сестра, експерти за мобинг: Новосадским ЕПС-ом влада клан Вучевића

5 (7) Тијана Вучевић Ћировић има значајну улогу у многим аферама које потресају Електропривреду Србије. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *