уторак , фебруар 20 2018

Бжежински: Трамп засад делује као политички шоумен, а не као председник САД

АМЕРИЧКИ „јастреб“ и русофоб Збигњев Бжежински, који је био саветник Џимија Картера за националну безбедност, оценио је да је за САД Кина важнија од Русије.

Он је недавно у Ослу говорио о могућности стварања троугла САД-Кина-Русија. Упитан – да ли администрација Доналда Трампа – покушава да окрене Кину против Русије, док Пекинг истовремено окреће против Вашингтона, Бжежински је рекао:

„Неки у Русији вероватно сматрају САД настоје да посвађају Кину и Русију. Међутим, то је само утеха за њихов егоизам. Кина је много важнија од Русије. Ако Сједињене Државе и Кина буду сарађивале, Русија апсолутно неће имати никакав други избор осим да им се придружи. То би било у интересу Америке. Дугорочно гледано – било би у интересу и Русије.

Поводом 30 година од изласка своје познате књиге „Велика шаховска табла“, у којој је описао и „сценарио разлаза Русије и Украјине“, Бжежински сада говори:

„Велика шаховска табла“

„Украјина је легитимна сила која је у процесу трансформације у националну државу. Украјина треба да постоји имајући разумне односе са Русијом која ће још неко време гајити узалудну наду да ће Кијев реинтегрисати и потчинити га Москви“.

Бжежински је уверен да Евроазијска економска унија неће постојати дуже од 10-20 година и да ће постати непотребна чим Русија нормализује своје односе са западном Европом.

Он на ближу будућност Европске уније гледа овако:

„Европа може преживети значајне нереде и немире због тенденција и политичке динамике у неколико кључних европских земаља. Међутим, ти процеси ће имати углавном локални карактер и неће представљати озбиљну претњу глобалној стабилности“.

Бжежински је у свом последњем чланку у The New York Times написао да Доналд Трамп још увек нема јасну спољнополитичку доктрину. А сада тим поводом наглашава:

„Трамп мора деловати као председник, а не као политички шоумен. Засад он тако не делује. А САД су исувише важна земља да би њима руководио „одсутни председник“

Бжежински овоме још додаје: „Тиме је спољној политици САД већ нанета штета. Такво стање ствари већ је породило неке нереалне наде међу америчким конкурентима. Имам у виду Русију, а за њом би могла кренути и Кина. У томе је и ризик којег све заинтересоване стране треба да буду свесне.

Факти

Актуелно

У FBI и Министарству правде САД постојало тајно друштво које је деловало против Трампа

АМЕРИЧКА `дубока држава` већ годину дана покушава да обори Доналда Трампа и не успева. Бар …

Снежна олуја протутњала југом САД, најмање 10 мртвих

ВАШИНГТОН – Најмање десет људи страдало је у снежној олуји која је протутњала појединим подручјима …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons