Бжежински: Трамп засад делује као политички шоумен, а не као председник САД

АМЕРИЧКИ „јастреб“ и русофоб Збигњев Бжежински, који је био саветник Џимија Картера за националну безбедност, оценио је да је за САД Кина важнија од Русије.

Он је недавно у Ослу говорио о могућности стварања троугла САД-Кина-Русија. Упитан – да ли администрација Доналда Трампа – покушава да окрене Кину против Русије, док Пекинг истовремено окреће против Вашингтона, Бжежински је рекао:

„Неки у Русији вероватно сматрају САД настоје да посвађају Кину и Русију. Међутим, то је само утеха за њихов егоизам. Кина је много важнија од Русије. Ако Сједињене Државе и Кина буду сарађивале, Русија апсолутно неће имати никакав други избор осим да им се придружи. То би било у интересу Америке. Дугорочно гледано – било би у интересу и Русије.

Поводом 30 година од изласка своје познате књиге „Велика шаховска табла“, у којој је описао и „сценарио разлаза Русије и Украјине“, Бжежински сада говори:

„Велика шаховска табла“

„Украјина је легитимна сила која је у процесу трансформације у националну државу. Украјина треба да постоји имајући разумне односе са Русијом која ће још неко време гајити узалудну наду да ће Кијев реинтегрисати и потчинити га Москви“.

Бжежински је уверен да Евроазијска економска унија неће постојати дуже од 10-20 година и да ће постати непотребна чим Русија нормализује своје односе са западном Европом.

Он на ближу будућност Европске уније гледа овако:

„Европа може преживети значајне нереде и немире због тенденција и политичке динамике у неколико кључних европских земаља. Међутим, ти процеси ће имати углавном локални карактер и неће представљати озбиљну претњу глобалној стабилности“.

Бжежински је у свом последњем чланку у The New York Times написао да Доналд Трамп још увек нема јасну спољнополитичку доктрину. А сада тим поводом наглашава:

„Трамп мора деловати као председник, а не као политички шоумен. Засад он тако не делује. А САД су исувише важна земља да би њима руководио „одсутни председник“

Бжежински овоме још додаје: „Тиме је спољној политици САД већ нанета штета. Такво стање ствари већ је породило неке нереалне наде међу америчким конкурентима. Имам у виду Русију, а за њом би могла кренути и Кина. У томе је и ризик којег све заинтересоване стране треба да буду свесне.

Факти

Актуелно

Трамп Јункера на самиту G7 неколико пута назвао „суровим убицом“

УТИЦАЈНИ лист крупног америчког капитала The Wall Street Journal објавио је да се Доналд Трамп …

Трамп напушио Г7 и отишао у Сингапур да се види са другом Кимом

На управо завршеном самиту Г7 у Квебеку забележен је тренутак очито важног разговора светских лидера, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons