fbpx
Насловна / Србија / Чачку прети еколошка катастрофа
Чачку прети еколошка катастрофа 1
07.novembar 2011. Beograd, CCACCAK ;GRAD POGLED IZ VAZDUHA Foto;TOMISLAV JANJICH

Чачку прети еколошка катастрофа

ЧАЧАК– Инспекција одељења за ванредне ситуације чачанске полиције поднеће захтев за спровођење прекршајног поступка против власника преузећа „Хладњача”, због непоступања по налогу да из својих постројења источи 10 тона амонијака.

Том предузећу је крајем прошле године због дуга искључена струја, због чега се појавила опасност од могуће хаварије и изливања амонијака, јавља Танјуг.

На писарницу Управе града из тог предузећа достављена је пријава о појави опасне материје која би могла да угрози живот и здравље људи.

У дописну је наведено да би цурењем опасне течности могло да дође до угрожавања живота и здравља, како запослених и пацијената чачанске болнице, која је у непосредној близини, тако и становника града Чачка. Та појава би могла да изазове еколошку катастрофу са несагледивим последицама.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Моравичког округа Драгиша Броћић изјавио је Танјугу да се оваква ситуација понавља више пута у последње три, четири године.

„Радници су алармирали да постоји могућност да дође до цурења амонијака. Инспектори су 30. децембра наложили хитно истакање амонијака, што није учињено”, рекао је Броћић.

Он објашњава да уколико се амонијак не источи, а дође и до велике температурне разлике, постоји могућност од његовог поновног цурења. Амонијак неће да цури када је напољу хладно.

Амонијак је отрован гас, каже Броћић, а у одређеним ситуацијама може да буде експлозиван и запаљив, од 10 до 15 одсто. Та концентрација може да се створи само унутар објекта.

У погону чачанске Хладњаче процурио је отровни гас амонијак, али је на време ;заустављен интервенцијом надлежних служби, речено је ;данас агенцији Бета у инспекцијској служби у Чачку која ће против власника поднети прекршајну пријаву.Амонијак је процурео јуче, због тога што је у Хладњачи искључена струја, а даље цурење зауставили су службеници Одељења за ванредне ситуације који су затворили вентиле.

Електродистрибуција Чачак је последњег дана децембра искључила струју Хладњачи због дуга од 35 милиона динара, о чему су обавештене инспекцијске службе које су наложиле власнику Миленку Суруџићу да источи амонијак јер постоји опасност од његовог цурења, што он није урадио.

У Хладњачи тренутно има 10 тона амонијака и према оцени инспекцијских служби, уколико убрзо не буде источен може да направи хаварију.

Хладњача је престала да ради у децембру 2012. године, када је процурео амонијак након искључења струје због тадашњег дуга од око осам милиона динара, а 30 радника којима је власник дуговао више од 10 плата, остало је без посла.

Од тада је Хладњача радила само повремено када је издавана у закуп.

Хладњача у Чачку је приватизована 2003. године, а Агенција за приватизацију раскинула је 2007. године купопродајни уговор јер купац није обезбедио континуитет у пословању.

Акцијски фонд је у априлу 2009. године продао акције Хладњаче фирми из Шапца, која их је потом продала фирми из Гуче, иза које такође стоји Суруџић који је власник и више фирми у Гучи.

Политика
Фото Т. Јањић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЈЕДАН ОД ОСНИВАЧА СНС: „Нема већег зла од СНС, зато сам се повукао“ 11

ЈЕДАН ОД ОСНИВАЧА СНС: „Нема већег зла од СНС, зато сам се повукао“

Један од оснивача Српске напредне странке у Чачку Цане Прелић, изјавио је да је напустио …

КОСЈЕРИЋ ОТРОВАН! Земљиште у читавој варошици контаминирано ТЕШКИМ МЕТАЛИМА 12

КОСЈЕРИЋ ОТРОВАН! Земљиште у читавој варошици контаминирано ТЕШКИМ МЕТАЛИМА

Земљиште у Kосјерићу контаминирано је тешким металима, потврдиле су стручне анализе акредитованих лабораторија рађене на …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *