Чарапански гиганти одоше у стечај

Чарапански гиганти одоше у стечај

0
(0)

ОД осам крушевачких предузећа која су имала статус реструктурирања, четири је отишло у стечај. То су Хемијска индустрија „Жупа“, „Фабрика уља“, Конфекција „Звезда“, ДИП „Савремени дом“. У овим фабрикама социјални програм само је у протеклих месец дана напустило више од 750 радника, колико је и угашено радних места.

У погонима свих ових фабрика је пре само 13 година било радника као у кошници. Уљара је упошљавала 426, посла је било за 847 конфекционара, док је у ДИП „Савремени дом“ радну књижицу имало 958 Крушевљана. Некадашњи гигант, ХИ „Жупа“, који је пре неуспеле приватизације упошљавао око 1.400 радника, пре три године наспутило је 314 од тадашњих 334 запослених. Индустрија је обновила производњу и са 18 запослених и уз подршку додатно ангажованих радника функционисала све до сада.

– Од 18 стално запослених радника, њих 12 је прихватило нови социјални програм, док је преосталих шест радника добило отказе – каже радник ХИ „Жупа“ Валентин Стојановић. – Још 45 радника је ангажовано на основу уговора о привремено-повременим пословима. Ради се хлор за Косово, Црну Гору, Македонију, односно флотациона средства за Бор и Мајданпек. У Агенцији за приватизацију су напоменули да треба све раније уговорене послове привести крају, а све зависи од стечајне управнице.

У овој фабрици се радницима дугује око 30 заосталих плата. Рочиште поверилаца заказано је за 24. август. Осим у Конфекцији „Звезда“, где је у једном тренутку било ангажовано више од 50 запослених, производње није ни било у ДИП „Савремени дом“, као ни у „Фабрици уља“. У Већу самосталних синдиката напомињу да ће посебна комисија синдикалаца пратити стечајне поступке.

– Инсистираћемо да се у предузећима у стечају, где је то могуће, уради реорганизација како не би дошло до банкротства – истиче Миленко Михајловић, председник Самосаталног синдиката.

Михајловић наводи да су отпремнине из „стечајеваца“ узели радници по принципу „дај шта даш“. Том логиком водили су се и у ИМК „14. октобар“, који је у предстечајном поступку и где је социјални програм прихватило 755 од 786 радника укључујући руководство компаније.

Живели смо од ове плате, јер је супруг остао без посла, доживео инфаркт, а син, који морао да прекине студије како би нам помогао, ради по кафићима – каже за „Новости“ радница ИМК „14. октобар“ Снежана Милетић (52). – Није ми јасно како смо прошле године били фирма од државног значаја, а сада смо испали из свих категорија.

УГАШЕНА 11.053 РАДНА МЕСТА

У КРУШЕВАЧКИМ предузећима која су се нашла у стечајном поступку, од 2002. године угашено је или је у поступку гашења 11.053 радна места! Процењује се да је у граду било чак 26 стечајева. Оптимизам тренутно влада у четири предузећа која су имала статус реструктурирања. „Фабрика мазива“ са 229 радника и „Трајал“ са 1.244, заштићени су од поверилаца, док је за Пекарско предузеће „Бранко Перишић“, где ради око 200 запослених, оглашена приватизација.

 

С. БАБОВИЋ, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Јавни дуг Србије прешао је 26,65 милијарди евра док је буџетски дефицит прешишао 4 милијарде евра!

Јавни дуг Србије прешао је 26,65 милијарди евра док је буџетски дефицит прешишао 4 милијарде евра!

5 (4) На крају новембра 2020. године јавни дуг Србије износио је 26,65 милијарди евра, …

Црна 2020. година за српску демократију

Црна 2020. година за српску демократију

5 (1) Скупштина без опозиције, Влада под контролом председника, правосуђе под утицајем власти, институције које …

Један коментар

  1. Sile mraka i bezumlja unistise Srbiju i to preko legitimno izabrane vlasti! Svaka im cast!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend