Србија

ЧЕКАЈ БРЕ МАЛО! Где ће да буде и ко ће контролисати биометријску базу података клијената банака?

Народна банка Србије данас је саопштила да ће грађани и финансијске институције у Србији моћи да плаћају рачуне системом “препознавања лица” (face recognition system) што је еуфемизам за биометрију. Да би грађани и финансијске инситуције својим лицем тј. његовим препознавањем могли да плате рачун потребно је пре свега имати биометријску базу података лица клијената банке и оних који су овлашћени да у име финансијских институција обављају плаћања.

Поставља се питање ко ће, где и како формирати те биометријске базе и ко ће и под каквим условима имати приступ истима? Гувернер НБС Јоргованка Табаковић каже да ће читав систем бити безбедан што је ноторна глупост јер данас не постоји систем који би могао да препозна нечије лице са 100% сигурности и довољно је напоменути да се такви веома модерни системи могу веома лако преварити уз помоћ обичне фотографије или видео снимка високе резолуције. Да на говоримо о напреднијим начинима варања таквих система уз помоћ холограмских пројекција.

ЧЕКАЈ БРЕ МАЛО! Где ће да буде и ко ће контролисати биометријску базу података клијената банака?

Оно што ипак изазива највећу забринутост је чињеница да ће приватне банке углавном у страном власништву добити могућност формирања биометријских база података клијената. Плус ће видеом снимати све оне који користе такву врсту плаћања. Такође нам није најасније какве везе МУП има са читавом ствари и зашто ће припадници МУП-а обучавати службенике приватних банака како да користе систем?! Ко ће то да плати?

Одлука Народне банке не може имати већу тежину од Закона и у овом случају НБС је прекршио Закон о заштити података о личности јер је тим законом јасно утврђено да свако лице има право на приватност чиме се крши основа Закона о заштити података о личности јер о приватности не може бити речи нити било ко од надлежних државних органа може гарантовати безбедност пдатака које прикупљују приватне и то углавном стране банке. Плус су прекршени и готово сви други чланови Закона о заштити података личности јер се не зна нити ко и под каквим условима формира биометријске податке клијената банака, ко и под каквим условима има право приступа истима, како ће се на захтев клијената који одлуче да престану да користе такав вид плаћања уклањати њихови биометријски подаци из база података, етц…

ЧЕКАЈ БРЕ МАЛО! Где ће да буде и ко ће контролисати биометријску базу података клијената банака?

Ко и под каквим условима гарантује да те банке неће из Србије изнети биометрисјке базе података њихових клијената у Србији и како је уопште могуће да држава било коме дозволи да прикупља биометријске податке њених грађана и да их похрањује у приватне базе података?! Држава апослутно никоме не сме да дозволи да на њеној територији прикупља и похрањује биометријске податке њених грађана! То је идиотизам par excellence и ми ћемо се потрудити да Одлуку НБС ставимо ван снаге и стопирамо читав овај идиотски пројекат а потрудићемо с еда видимо и да ли код одговорних лица која стоје иза ове читаве идиотске ствари има и елемената кривичне одговорности.

Милинко Милинчић

Србија данас

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

оментара

  1. Odgovor na sva pitanja je NIKO!
    Odnosno, necemo znati ko ce sve kontrolisati i imati nas na svom spisku, sto sve govori o tome da su i implantati sve blize! A to sto ova suplja i razvaljena drolja laprda macku o rep okacite, ta kalastura je toliko glupa i tupa da je zbog toga i postavljena na to mesto, da greje guzicu u fotelji, izivljava se nad zaposlenima i ruga se u lice narodu, nista drugo! Niti to nesto zna, niti ima mozga, niti to ko sta pita, placeno je bas zbog toga svega navedenoga! Kao i svi oni, uostalom.
    A ti narode i dalje cuti i bleji u parove, i ne znam kako se sve zovu te nakazne bljuvorine koje postavljaju ispljuvci i trule crkotine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!