Чекали Вучића, дочекали отказе

Чекали Вучића, дочекали отказе

Компанија Фијат Крајслер аутомобили Србија саопштила је представницима синдиката фабрике у Крагујевцу да је једна од три смене радника сувишна због смањења тражње возила. После одмора у августу рад фабрике биће организован у две смене, а око 1.000 радника (од укупно 3.200) може да постане вишак.

Председник синдиката фабрике у Крагујевцу Зоран Марковић изјавио је да је ту вест представницима синдиката пренела директорка компаније Силвија Вернети.

Према његовим речима, синдикат је примио “тешку” вест од менаџмента, али нису изненађени јер је очигледан пад тражње за возилима на светском тржишту.

– Ми смо, међутим, очекивали да још много раније реагује Влада Србије као власник 33 одсто капитала у фабрици, односно премијер Александар Вучић кога смо 24 месеца позивали да се укључи у разговоре са руководством компаније, што се није догодило – рекао је Марковић.

Милан Ковачевић, експерт за страна улагања, каже за “Вести” да је пад продаје возила евидентан на светском тржишту, али је за незавидан положај радника у Фијату ипак одговорна Влада Србије.

– Влада Србије је својевремено потписала очигледно лош уговор са Фијатом, а колико лош не знамо, јер и даље није доступан јавности. Такође је евидентно да улагања државе у крагујевачку фабрику никад нису обелодањена – каже др Ковачевић.

Безобразлук

– Преговори са крагујевачком фабриком на жалост нису једини који су вођени лоше. Иста ситуација је и са многим другим фирмама, а најновији пример је пројекат Београд на води.
Тек ћемо сазнати шта се ту заправо дешава. Безобразлук је што Влада троши паре пореских обвезника, а неће да упозна јавност са преговорима које води са иностраним важним партнерима – закључује др Ковачевић.

Иначе, фабрика у Крагујевцу је четири године радила у три смене, тачније од дана када је почела производњу аутомобила 500Л. Дневно са траке изађе око 645 возила.

У сарадњи са синдикатима, менаџмент фабрике ради на такозваним добровољним одласцима који би се одмах реализовали.

По свему судећи, будућност највеће стране инвестиције у Србији је неизвесна. Око 1,3 милијарде евра уложених у обнављање старих Заставиних погона, набавку најмодерније опреме и почетак производње “великог фиће” могло би да падне у воду 31. децембра 2018, када истиче уговор који је Влада Србије потписала са Фијатом 2008. године.

По том уговору, нашој држави је припало 33, а италијанском произвођачу 67 одсто капитала у заједничкој фирми. Колико је наша држава профитирала, а колико изгубила у послу са Италијанима, могли бисмо да сазнамо тек пошто се обелодани комплетан уговор, са свим скривеним клаузулама које су јавности до данас остале недоступне.

Н. С. Прерадовић – Вести

фото: Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Упркос давању милијарди субвенција из буџета Србије: Фиат Србија - пред банкротом!?

Упркос давању милијарди субвенција из буџета Србије: Фиат Србија – пред банкротом!?

Према малом ћете их познати! Фијат је, једноставно, банкрот! Да није тако, зар би ова …

„Државо да ли треба да блокирамо пруге и путеве“- пита синдикат Фијата

„Државо да ли треба да блокирамо пруге и путеве“- пита синдикат Фијата

Поводом наставка производње у компанији ФИАТ Пластик, након колективног годишњег одмора, обавештавамо јавност да радници …

Један коментар

  1. Љигави Тадић рече,где ја стадох ти продужи,само љигаво!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *