Провера извора: Објављују лањске резултате

Провера извора: Објављују лањске резултате

ХАЈДУЧКА чесма, Миљаковачки извор, вода са чесме Свете Петке на Калемегдану, Топчидерска и Змајева чесма, само су неки од извора који се налазе на територији града, а на којима житељи ових насеља неретко точе воду. Ипак, информацију о томе да ли је драгоцена течност тренутно за пиће или не, нигде не могу да добију. Наиме, подаци о исправности воде, објављени на сајту Градског завода за јавно здравље, стари су више од шест месеци!

– Контрола исправности воде на 30 јавних чесама са изворском, непречишћеном водом на територији града ради се на основу програма који организује Секретаријат за заштиту животне средине града Београда – наводи др Душан Аврамовић из Градског завода за јавно здравље. – Ми контролишемо воду када је програм Секретаријата активан и ти резултати се онда објављују на интернет-страници Завода. Последње анализе обављене су новембра 2015, а очекујемо да нови програм Секретаријата стартује у наредним месецима.

Микробиолошка неисправност је најчешћи проблем који се региструје на овим изворима и присутна је у највећем броју испитиваних узорака, чак до 60 одсто. Уочавају се и физичко хемијска одступања, која су најчешће условљена саставом земљишта, а понекад и утицајем човека.

Иначе, решење о забрани коришћења воде за пиће доноси Санитарна инспекција Министарства здравља, и то на основу резултата испитивања која спроводи Градски завод за јавно здравље.

– На основу тог решења локална самоуправа или надлежно јавно комунално предузеће поставља таблу са обавештењем да вода није исправна – каже др Аврамовић. – Ипак, несавесни грађани често скидају табле са овим обавештењем, чиме угрожавају потенцијалне кориснике воде са јавних чесама.

ЈАВНЕ ЧЕСМЕ БЕЗБЕДНЕ

Исправност воде на јавним чесмама, које се снабдевају водом за пиће из дистрибутивне мреже београдског водовода, редовно се испитује. Тако Градски завод за јавно здравље контролише 24 јавне чесме на територији Београда, попут јавних чесама у Земуну, код зграде општине Звездара и у Ташмајданском парку. Ове чесме редовно имају исправну воду за пиће и могу безбедно да се користе.

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Приватизација воде или да ли је вода „роба“, као и свака друга!?

Приватизација воде или да ли је вода „роба“, као и свака друга!?

Вода је специфично добро, од кључног значаја за опстанак људи и другог живог света, попут …

Пожега и Ариље практично умиру од жеђи

Пожега и Ариље практично умиру од жеђи

Све је више места у Србији која у периоду тропских врућина немају воду. Ариље и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *