понедељак , 30 новембра 2020

Цена јунећег меса скочила од почетка године 30 одсто

0
(0)

Јунетина је од почетка ове године поскупела 30 одсто, те се на полицама маркета и месара у Србији сада килограм јунећег бута или плећке без костију може купити за 800 до 900 динара.

Продаја је опала, жале се месари, јер за исти новац може да се купи три килограма пилећег меса или два свињског. Почетак раста цене поклопио се са почетком извоза за Турску и ако не једини, онда је то свакако један од главних разлога овог поскупљења, које, како је бар министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао за РТС, неће бити веће од овога.

„Мој посао је да водим рачуна о пољопривредним произвођачима да они зараде што више на тржишту. Заједно са Министарством трговине постоји план како ће се то регулисати, немојте да бринете. Неће доћи до скока од 1.000 динара“, рекао је министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

О каквом се плану ради, ако га уопште има, нисмо успели да сазнамо у Министарству пољопривреде. Нисмо сазнали ни да ли је посао министра да штити само произвођаче, или и све остале грађане.

Србија је ове године, од марта када је извоз почео, извезла 5.000 тона јунећег меса у Турску. За наредну годину планиран је дупло већи извоз, али за земљу у којој се узгаја 12.000 јунади и годишње произведе 70.000 тона јунетине, простора за извоз нема много.

– Посао министра није да иде у Турску и продаје месо, већ да овде ради на томе да се повећа производња. Ми више немамо јунетине, јер смо имали 12.000 јунади и све је заклано, извезено, продато – каже за Данас агроекономски аналитичар Бранислав Гулан.

Статистика у вези са сточарством деценијама је поразна, а Гулан то илуструје једним примером – сточарство сваке године последњих 30 или 40 година бележи пад од два до три одсто.

– Суштина је да се повећа производња, да се организује тов стоке у Србији. Ми сада имамо 800.000 грла, а некада је било два милиона – напомиње Гулан.

Он подсећа да је својевремено док је још радио у Привредној комори Србије, било предлога из ЕУ да Србија њима извезе на годишњем нивоу 50.000 тона беби бифа, јер су они велики увозник те врсте меса.

– ЕУ увози годишње 700.000 тона беби бифа, могли смо, и постојао је предлог да им извозимо годишње 50.000 тона у наредних пола века. Али од тога није било ништа. СФРЈ је 1990. извезла 94.500 тона беби бифа, само из Србије је тада изашло 30.000 тона. Данас је све другачије, 2015. извезли смо свега 315 тона, 2016. извоз је био 420 тона, а прошле године 480 тона беби бифа и 1.800 тона говеђег меса – истиче Гулан. Он подсећа да се у Србији годишње по становнику поједе четири килограма јунетине и да је суштина подстаћи производњу и помоћи пољопривредницима да узгајају стоку.

Пише: Љ. Буквић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Од изградње београдског метроа је само рат скупљи: “Возној карти будућности” одавно истекао рок

5 (5) Власт је поново подгрејала причу о почетку изградње београдског метроа, што упућује на …

Да би првак добио комплет књига, родитељи морају да ШТЕДЕ 53 МЕСЕЦА (видео)

5 (2) Цена комплет књига за основце и средњошколце се креће од 6.600 до 17.200 …

Један коментар

  1. ne rekoste koliko decenija je staro.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend