Цена рашчишћавања дела градилишта за изградњу Београда на води увећана за више од 20 милиона динара (видео)

Београд на води се гради, а грађани Србије и не знају колико их то кошта. Србија се пре пет година обавезала између осталог на комплетно рашчишћавање терена. Kако су највећи део државног земљишта користиле Железнице оне су и преузеле обавезу да га очисте, а то кошта. Kолико – није познато, али само једна јавна набавка према истраживању Инсајдера показује како је цена посла увећавана.

Цена рушења, чишћења и припреме дела градилишта за изградњу Београда на води за само пет месеци промењена је чак три пута. Уместо првобитно уговорених 114,5 милиона динара без ПДВ-а, овај посао је државно предузеће Инфраструктура железнице Србије коштала још 21,5 милиона динара више. Ова чињеница указује најмање на то да неко у старту није урадио свој посао.

Потпредседник Савета за борбу против корупције Мирослав Милићевић каже за Инсајдер да у јавним набавкама увек постоји велики простор за корупцију.

„Не кажем да су све коруптивне. Прва тачка у јавним набавкама увек мора да буде план, мора да буде финансијски план, али ви исто тако морате извршити испитивање тржишта, ви морате знати чиме располазете, и морате тачно знати количину и квалитет онога што желите да набавите“, истиче Милићевић.

Према анализи Инсајдера, Инфраструктуре железнице 19. јула 2019. године након расписивања тендера склапа уговор са конзорцијумом фирми Елита –цоп, Kото и Модулор. Уговорени посао предвидео је уклањање око тридесетак мањих и већих објеката, перона, бетонских прагова.

Само два и по месеца касније, уговорена цена се увећава за 4,9 милиона динара. У истом дану доносе се две одлуке о измени и допуни Уговора. У једној се као разлог наводи „потреба за додатним рушењем објеката које није било предвиђено Уговором“, а реч је о Тиквеш бару са локалима, а у другој затечени шут од рушења магацина 1,2,3 . Оба документа потписао је директор Мирољуб Јевтић, који је недавно ухапшен у случају око злоупотреба у предузећу Инфраструктура железница.

Ту, међутим, није стављена тачка. Месец дана касније, уз одобрење Управе за јавне набавке, спроводи се хитна јавна набавка. Позив је послат само конзорцијуму на чијем челу је Елита–цоп, фирми која је добила и први уговор. Занимљиво је да се као образложење за ново увећање цене, осим рушења две надстрешнице поново наводи исти онај шут од магацина 1,2,3 због којег је цена претходно увећана. Нови уговор железнице кошта још око 16,2 милиона динара.

Објашњење због чега је по истом основу – уклањање шута, два пута повећана цена, из предузећа Инфраструктура железнице нисмо добили.

Упркос бројним захтевима и медија и независних институција, Железнице до данас нису саопшитле колико је коштало уклањање свега што им је припадало са простора на коме је предвиђена изградња Београда на води.

„Ту мора да буде јасна једна основна ствар – грађани када се троше њихове паре имају право да врше контролу и мора да се објасни ономе ко се бави јавним набавкама да то није његова привилегија нити његово стечено право, то је његова додатна одговорност према грађанима која се санкционише“, поручује Милићевић за Инсајдер.

Јавност, међутим, није добила одговор на питања колико је укупно коштало државу рушење објеката, чишћење и припрема градилишта што је према уговору потписаним са арапским инвеститором била обавеза Србије. Такође није познато ни колико је до данас у пројекат Београд на води уложио арапски инвеститор који у заједничкој фирми има већински удео од 68 одсто.

Инсајдер.нет

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Фирма "Асомакум" која је повезивана са Андрејем Вучићем избрисана из АПР

Фирма “Асомакум” која је повезивана са Андрејем Вучићем избрисана из АПР

Фирма за коју је део опозицији раније тврдио да је у власништву брата председника Србије …

ВИШЕ РАДНИКА СЕ ВОДИ КАО НЕСТАЛО: Њихове породице стигле на место несреће, блокирани сви прилази (видео)

ВИШЕ РАДНИКА СЕ ВОДИ КАО НЕСТАЛО: Њихове породице стигле на место несреће, блокирани сви прилази (видео)

У ФАБРИЦИ “ЕдеПро” у Бубањ Потоку полиција је потпуно блокирала пут јер се, како незванично …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *