Бивши радници ПKБ-а блокирали центар града, траже састанак са председником (видео)

5
(3)

Чланови Удружења пензионера и бивших радника ПKБ-а „Рит“, који траже исплату надокнада за акције, блокирали су и данас улицу код Скупштине Србије са само једним захтевом – да их прими председник Србије Александар Вучић. Наиме, како кажу за Инсајдер, уколико до тога не дође данас или сутра, блокираће радове на ауто-путу Милош Велики.

„Прво смо ишли код посланика, затим министра Kнежевића, па код председнице Владе, сад нам је остао само председник. Сматрамо да он то може да нам реши врло просто, како су Закључком Владе 2009. године узели наше акције, нека нам их закључком Владе врате ”, каже за Инсајдер почасни председник Удружења Душан Николић.

Он додаје да исход њихових протеста може бити само исплата накнаде на име акција на које су имали право приликом приватизације Пољопривредног комбината Београд (ПKБ).

„Нити се везујемо за буџет Србије, нити за грађане, нека продају наше и нека нам дају“, каже Николић.

Председник Удружење Милинко Миладиновић за Инсајдер наводи да се пензионери и бивши радници не би борили да нису у праву, али да, како сматра, не постоји ни воља ни жеља да се проблем реши.

Он каже да је у петак са шефом кабинета председника Србије Ивицом Kојићем договорено да их јуче до 16 часова обавести да ли ће и када председник државе примити бивше раднике на разговор, али се нико из Вучићевог кабинета није јавио ни одговарао на телефонски позив.

„Ако нас данас или сутра не прими председник Вучић, пошто би 1. марта требало да почне наставак градње Милош Велики ауто-пута Сурчин – Нови Београд, а то је на нашој земљи јер ми имамо у Сурчину 2542 хектара наше земље, стаћемо и нећемо дозволити почетак градње”, додаје Миладиновић.

Подсетимо, Министарство привреде је пре неколико дана током разговара с представницима радника пренело став правобранилаштва саопштило да захтев удружења пензионера ПKБ-а за исплату надокнада на име акција „нема правног основа и да поравнање морају да потраже на суду“, као и да је „захтев о вансудском поравнању бивших радника ПKБ-а заснован на уговору који је 2009. потписао бивши градоначелник Београда Драган Ђилас са Републиком Србијом о преносу капитала на Град Београд, чиме је бивша градска власт директно одузела запосленима право на бесплатне акције“.

Адвокат Удружења Саша Гемаљевић је за Инсајдер рекао да им је претходно обећавано да ће бити нађено решење и помињана је идеја вансудског поравнања, а да их је „додатно узнемирило“ то што је 13. фебруара пети пут одложено за 13. март припремно рочиште по тужби за исплату те надокнаде коју су покренули прошле године.

Бивши радници ПKБ-а раније су тужили ПKБ и државу, тражећи право на бесплатне акције јер их у матичном предузећу нису добили, иако је та фирма имала статус друштвене до 2009. године. Тада је, према речима адвоката Саше Гемаљевића трансформисана у државно предузеће, а акције према Закону о приватизацији добили су само запослени у неким зависним фирмама које послују у оквиру ПKБ, али не и у матичној компанији.

Приватизација ПKБ-а, некада једног од највећих пољопривредних комбината у Европи, завршена је у другој половини 2018. и то продајом имовине тог предузећа.

Иако је у јавности створен утисак да је приватизован комбинат са дуговима, уствари је продата само имовина, односно око 17.000 хектара земљишта, опрема, објекти и стада.

Kомпанија Ал Дахра је као једини понуђач на тендеру за приватизацију ПKБ-а купила имовину овог комбината за нешто више од половине његове процењене вредности.

У октобру 2018. укупно ова арапска фирма платила је око 120 милиона евра, уз обавезу инвестирања 30 милиона евра и наставак пољопривредне производње у наредне три године.

Шта је све претходило приватизацији ПKБ-а, и на који начин је она спроведена погледајте у три епизоде Инсајдеровог серијала „Продаја”. Новинари Инсајдера у овом серијалу откривају и да је могуће да држава ускоро од Ал Дахре откупљује земљиште које је јој је у оквиру приватизације и продала.

Извор: Инсајдер

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Београд: Хакована фонтана на Славији, цепају гусле и Тарзана?! (видео)

5 (6) Неко је синоћ одлучио да се умеша у музички избор фонтане на Славији, …

На Космају се тренутно зида џамија (видео)

5 (5) Дејан Лучић говори о томе како се на обронцима планине Космај надомак Београда …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend