Цена угља у Европи пробила двадесетогодишњи рекорд

Цена угља у Европи пробила двадесетогодишњи рекорд

Термални угаљ у Европи прошле недеље је достигао цену од 232,2 долара за тону, оборивши рекорд од најмање 20 година, преноси међународна агенција за цене „Аргус“.
Цена термалног угља са калоријском вредношћу од 6.000 ккал/кг у северозападној Европи прошле недеље порасла је за 16,5 одсто – на 232,2 долара за тону, достигавши највиши ниво у најмање последњих 20 година. Цена горива је премашила претходни рекорд постављен 2008. године за око 6 одсто“, наводи се у саопштењу „Аргуса“.
Агенција објашњава да је раст цена убрзан крајем септембра због брзог раста цена природног гаса и недостатка угља на европском тржишту. Потражња такође наставља да расте, јер је исплативост производње угља у европским земљама вишеструко већа од прихода од производње електричне енергије у термоелектранама на гас.
„Истовремено понуда угља на европском тржишту остаје ограничена, јер главне земље снабдевачи чврстог горива у региону немају времена да повећају извоз горива тако великим темпом. Због тога, резерве угља у лукама северозападне Европе тренутно су на најнижем нивоу у последњих пет година за ово доба године, једва прелазећи четири милиона тона“, истиче се у саопштењу.
Потрошачи у Европи приморани су да се надмећу за бесплатне количине угља са купцима у Азији, где се једнако осећа несташица угља, што такође доприноси расту цена. Тренутно је увозни угаљ у Европи скупљи за 14 одсто него у Азији, иако је до краја августа било обрнуто, додаје агенција.
Спутник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Велика енергетска криза погодила Кину: Смањена радна недеља, дефицит робе и раст цена

Велика енергетска криза погодила Кину: Смањена радна недеља, дефицит робе и раст цена

На робу из Кине чека се три пута дуже од октобра, док је њена цена …

Литар дизела у Србији поскупео 35 динара за само годину дана!

Литар дизела у Србији поскупео 35 динара за само годину дана!

Разлика у цени Г-дриве дизела за тачно годину дана је 35 дин! Шта каже оно …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *