Чепурин: "Гаспром" излази из Украјине, земље Балкана да се определе око снадбевања гасом

Чепурин: “Гаспром” излази из Украјине, земље Балкана да се определе око снадбевања гасом

БЕОГРАД – Земље Балкана треба да се определе у наредним месецима како ће се снадбевати гасом када за четири године истекне уговор о транспорту руског гаса преко Украјине, рекао је данас амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Чепурин.

Обраћајући се учесницима научне конференције “Руски енергетски пројекти на Балкану после Јужног тока”, руски амбасадор је указао да је “Гаспром” чврсто изнео став да, када након четири године буде истекао уговор о транспорту гаса преко територије Украјине, гас више неће ићи тим путем у Европу.

“Нови правац, заједно са Северним током, биће преко територије Турске, а коначно одредиште биће на грчко-турској граници”, истакао је Чепурин отварајући конференцију у Београдској пословној школи.

Према његовим речима, прелиминарни договор је да се изграде четири цевовода, од којих би први требало да буде завршен 2016. године.

“Гас ће ићи јужном маршрутом, преко Турске, доћи ће до границе са Грчком, и тада ћемо се договарати са Европском унијом”, објаснио је он.

Сада земље, како је указао, укључујући оне у региону Балкана, треба да се определе како ће се даље снадбевати.

“Кључно је у наредним месецима, у периоду од пола године до годину дана, определити се како да гас долази до крајњег потрошаца”, истако је руски амбасадор.

Он је напоменуо да је важно одредити три ствари – испоруке морају бити поуздане, треба обезбедити потребне количине које ће регион добијати, и као треће, потребно је утврдити прихватљиве цене.

Чепурин је упозорио да данашња ситуација у геополитичком смислу уопште није лака.

Према његовим речима, искуство “Јужног тока” није успело, те треба “своје интересе освестити и играти активно своју улогу, пробијати бирократски и политички зид”.

“Када будемо превазишли те зидове, трудићемо се да бранимо своје националне интересе, али и заједничке економске интересе и интересе велике Европе”, закључио је амбасадор Чепурин.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

ИНТЕРВЈУ: Зоран Божиновски - Ово су највећи мафијашки картели на Балкану, имају милијарде! (видео)

ИНТЕРВЈУ: Зоран Божиновски – Ово су највећи мафијашки картели на Балкану, имају милијарде! (видео)

Гост Славија инфо тв био је Зоран Божиновски новинар који је протеран из Србије у …

Аустрија забрањује слетање авиона са Западног Балкана

Аустрија забрањује слетање авиона са Западног Балкана

У циљу сузбијања пандемије коронавируса Аустрија је проширила списак земаља за које важи забрана слетања …

8 Коментара

  1. Eto ti Vučiću, Tvoje “Ja sam se opredelio”.Ne može dugo da se zamazuju oči narodu.

  2. MI CEMO OVAJ AMERICKI IZ URANIJUMA KAZE ACA SIFILIS

  3. Stvari stoje ovako.Turska-clan NATO-a,dobija gas.Grcka clan NATO-a i EU-dobija gas.Makedonija i Srbija,banana-clanovi NICEGA,da se opredele…To je cena kolonizacije!!!

  4. Kaže se “snabdevanje” a ne “snadbevanje”! ‘Bem ti nepismene ljude!

  5. od toliko miliona tona uglja kaki će nam k.rac gas,na kopovima uuglja vladaju razbojničke bande-pokradoše Boga,amerikanci nude da snabdevaju ispod 300$ po kubiku,rusima plaćamo oko 470 $ kubik

    • Da nisi malo zamenio brojke, Putin je rekao da ce gas za Srbiju ako ga zeli biti 30% jeftiniji od Americkog! Taj sto oni hoce da dopreme brodovima i da ga izvade iz skriljaca, a kompanije koje dobijaju naftu i gas iz skriljaca se gase zbog neisplativosti i cene nafte i gasa na svetskom trzistu, ne moze da bude nikako jeftiniji od ovog Ruskog!

  6. SAFRONIJE SAN KAZE

    MARFI DALI ZNAS STA GOVORIS COVECE KOJE BALNSKE DRZAVE UVLACIS U VASE FASTICKE IDEJE TI SI LED COVECE NEMA NIKO PRAVO DA DIRIGUJE BALKANOM SRBIJA U TOME NECE UCESTOVATI DABE VAS LAZU ZARAD VLASTI

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *