Церић исплео мрежу тероризма, повезао РБиХ са Ал каидом и Бин Ладеном!

0
(0)

Бањалука – Мустафа Церић, некадашњи реис-ул-улема Исламске заједнице у БиХ, први је повезао тадашњу РБиХ са Саудијском Арабијом, Ал каидом и Осамом бин Ладеном, уз сагласност Алије Изетбеговића, који је, с друге стране, јачао везе са Ираном – тврди за „Новости“ стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић.

„Преко својих донатора из Саудијске Арабије, Церић је, уз помоћ Изетбеговића, и довео прве муџахедине да ратују на тлу БиХ, а касније их најјаче и бранио кад су овде основали вехабијске заједнице“, истиче Галијашевић.

Речи стручњака само се надовезују на истину коју садрже поверљива документа аустријске Службе за заштиту уставног поретка, које је објавио РТ РС. Према овим докуметима, идејни творац терористичке мреже у Босни и Херцеговини био је Мустафа Церић, тада имам Загребачке џамије, а касније реис-ул-улема Исламске заједнице у БиХ.

У документима се налазе и докази о томе какве су улоге имали бивши поглавар Исламске заједнице у БиХ Церић и многобројне вође исламистичких организација. Наведено је, наиме, да је још у новембру 1992. године покренут пројекат жигосања Срба као геноцидног народа, о чему је Церић обавестио Алију Изетбеговића, који је од саудијског краља Фахда добио 400 милиона америчких долара, пренео је РТ РС, који је објавио и листу телефонских разговора између припадника одреда „Ел муџахедин“ с водећим светским терористима, на челу са Осамом бин Ладеном.

Церић је, према овим документима, у новембру 1992. организовао међународну конференцију о заштити људских права у БиХ, са секретаријатом у Бечу. Окупио је тада око стотину представника из више од тридесет исламских земаља, на челу са угледним личностима из исламског света, касније вођама екстремних исламистичких организација.

У извештају достављеном тадашњем председнику Председништва БиХ Алији Изетбеговићу, чији факсимил је објављен на порталу РТ РС, стоји да је циљ те конференције био да се муслимански свет упозна с ратним страдањима, посебно муслимана, као и улагање напора да се хитно помогне „праведна борба у БиХ“. А с тим у вези је конференција донела и 13 одлука. На конференцији су изабрани Извршни одбор и Секретаријат, а први председник тог одбора био је управо Церић.

Подршка из Саудијске Арабије

Извршни одбор новоосноване исламистичке организације, на челу са Церићем, Салихом Шабићем, личним изаслаником муслиманског лидера у БиХ Алије Изетбеговића, и познатим исламским научником шеиком Мухамедод ал Газалијем, договорио се да циљ ове организације буде „ширење истине о геноциду над босанским муслиманима“. Саудијски краљ Фахд подржао је Церићев пројекат са 400 милиона америчких долара, а са по 20 милиона су га подржали Катар и Емирати.

Цар

Име Мустафе Церића се помиње и у многим документима Државне безбедности СФРЈ, где је Церић окарактерисан као сарадник УДБА под кодним именом Цар.

С. Мишљеновић, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Исламска држава објавила терористички рат Европи: Имају два циља, а могуће и нове мете

5 (3) Након вишеструких терористичких напада у Француској у којима је животе изгубило најмање четворо …

Галијашевић: Инспиратор терористичких напада у Бечу и Паризу нису карикатуре Мухамеда већ – Ердоган

5 (5) * „Најлакше би било да најновије нападе припишемо карикатурама једног сатиричног магазина или …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend