четвртак , 24 септембра 2020

Чмарак: Шанса да после избор направимо коалицију са Вучићем је мала али постоји

0
(0)

Београд – – Борис Тадић, Чедомир Јовановић и ја се знамо дуго, сарађивали смо у више наврата, 2007.смо ишли на изборе са ЛДП, 2008. и 2012. смо били на листи ДС, када је председник био Тадић. Не видим шта је ту неспоразум. С друге стране, од 2000.ми самостално излазимо на покрајинске изборе. Ми имамо другачији приступ према питањима у Војводини.ЛСВ је стационирана у Војводини. У том смислу, не видим никакву другу причу, осим обједињавања странака сличног вредносног система.По питању Војводине се разликујемо и зато на покрајинским изборима излазимо раздвојено. На републичком нивоу, наша виђења се у довољној мери поклапају. Ову коалицију бих могао назвати чак најпринципијелнијом коалицијом у овом тренутку, оцењује у интервјуу за Данас Ненад Чанак, лидер ЛСВ.

У том смислу, да ли се грађани, гласајући за вашу коалицију, опредељују за улазак у НАТО, или војну неутралност?

– Грађани треба да се определе за људе који знају да раде политички посао. Ми смо сви искусни политичари што је у Србији тешко и ретко. Преживети толико година у политици, колико смо нас тројица преживели је неуобичајено. Питање НАТО, односа са Русијом, односа са Косовом, БиХ, нерешена питања са Хрватском, су питања која се не могу издвојити, о чему бих могао сада ексклузивно да вам говорим, зато што је водити политику у Србији посао који је најсличнији склапању мозаика. Не можете једну ствар урадити а да се она не одрази на остале. У том смислу, свака међународна активност која води томе да се повећају инвестиције, да се повећа број радних места, да се Србија учини атрактивнијом за улагања, а безбедност као таква је сама по себи изузетно значајан фактор, ми ћемо је подржати. Не могу да вам кажем одговор на то питање са – да или не, али могу да наговестим смер за који се ми залажемо.

Ваша странка је на становишту признања реалности косовске независности, а, чини се да тај поглед, не дели и странка Бориса Тадића.

– Ми да имамо потпуно идентичне ставове, ми бисмо били једна странка. Не слажемо се, рецимо, у вези са питањем о аутономији Војводине, немамо идентичан став о низу таквих питања…

Ја као гласач хоћу или нећу да уђем у НАТО, да Србија уведе санкције Русији, да се призна независност Косова, и тако редом… За шта гласам, ако се определим за вашу коалицију?

– То је друга тема. Ми за сада инсистирамо на сличностима, доћи ћемо до разлика. А што се гласања тиче за почетак, гласате за пристојну и уређену Србију.Раст деснице и у Србији и у читавој Европи, показује да је у парламенту више него неопходна једна грађанска лева, наднационална и антинационалистичка опција као што је СДС-ЛДП-ЛСВ.

Какав је став ваше коалиције поводом увођења санкција Русији?

Овога тренутка увести санкције Русији само зато што је то интерес ЕУ би имало смисла ако би ЕУ обештетила Србију за оно што Србија губи увођењем санкција Русији у смислу спољно-трговинске размене. За Србију није добро овога тренутка да слепо следи политику бриселских бирократа из једноставног разлога што они то гледају из позиције њиховог интереса а не интереса Србије. А грађанину Србије сигурно није интерес да се у овако крхкој позициији економском Србија затвара било шта што може донети неке приходе.

Такође, ми смо гасно зависни од Русије. ЕУ то гледа из сопственог а не из интереса Србије. Не постоји вероватно већи европски ентузијаста од мене, али то не значи да сам слеп и глув, а нарочито не значи да сам спреман да идем против интереса своје земље. Дакле, наша аргументација је једноставна – ако уведемо санкције Русији, изгубићемо извозно тржиште и имаћемо проблема са снабдевањем енергентима. Да ли ЕУ може то да нам надокнади?

Како се онда у тај контекст бриге за енергетску стабилност уклапа ваша иницијатива за ревизијом уговора о продаји НИС Русима?

 Није у нашем интересу да руска фирма Гаспром располаже рудним богатствима и да без икакве контроле исисава преко сваке одрживе мере наше ресурсе. Русија је постала власник терминалних вода, које немају везе са енергетским споразумом, који је опет био везан за стварање Јужног тока. Ако је пропао Јужни ток, ако не важи више она прича о задржавању Косова у саставу Србије преко стављања вето у СБ УН, по ком основу онда ми морамо да испоштујемо свој део договора и поклонимо им национално богатство?

Зар и у том случају руска реакција не би била завртање гаса?

– Овде је друга ствар у питању, руска реакција би, свакако, била огорчена. Али, битно је да би експлоатација нафте и гаса у Војводини била довољна да подмири значајан део енергетских потреба Србије. У крајњој линији, када би се продао НИС, да исплатимо Русима све што су уложили, ми бисмо на тој продаји могли да зарадимо милијарду евра. Јер, барем је за милијарду евра продат мање од онога што му је тржишна цена.А, да не помињем бројне друге уступке, на пример војне…

Мислите на Руско-српски центар у Нишу?

– Ту би сада као требало да се направи војно екстериторијална база, да ви не знате шта се све налази у њој, где може да буде и ракетни системи и нуклеарни отпад, било шта, и где нико из Србије неће смети да уђе у ту базу и пита – извин’те, а шта ви овде држите? Русији треба да у срцу ЕУ има непотопиви носач авиона. И то је разлог због којег Русија покушава да Србију држи као своју колонију, са енергетском омчом око врата. То је била продаја НИС-а. А ако би могло, они би и ЕПС узели. Узели би све. Хоће од Србије да направе банану државу, али без банана. Србија мора да очува суверенитет и територијални интегритет.

Чедомир Јовановић и Борис Тадић су рекли да након избора неће улазити у власт са Вучићем. Какав је ваш став по том питању?

– То су чудновате приче, јер овде не причамо о власти већ о пројектима које неко хоће да оствари. Немам ништа против ако неко други хоће да оствари пројекте за које ми сматрамо да су у јавном интересу. Али, проблем је у томе што за 26 година, колико постоји Лига, то се није десило, а имали смо низ обећања. ДС је тврдила да је она највећи заступник идеја које ми промовишемо, а онда се све распало у парампарчад, што се обично дешава када су у странци окупљени људи због интереса.

У том светлу, ја морам да кажем само једно – ми постојимо и кад смо на власти и кад нисмо. ЛСВ сада излази на изборе буквално из пуне опозиције, ако изузмемо троје секретара у покрајинској администрацији. Оно што сигурно имамо – имамо кохерентност идеја, имамо људе који то могу да ураде, искусне проверене људе; имамо јасан вредносни систем који се није мењао 26 година. То је оно што имамо и чиме располажемо.

Изјавили сте пре извесног времена да је влада Александра Вучића прва која показује осећај да је Војводина део Србије, за разлику од Тадићеве. Да ли и сада то мислите?

– То је било после обећања Вучића да ће диспечерски систем ЕПС за целу Србију бити измештен у Војводину. У том светлу сам то рекао. Међутим, на моју жалост, нисам сигуран да је много других корака направљено у том смеру. Ко такве кораке буде правио, ја ћу наћи за сходно да то приметим и похвалим. И обрнуто.

Да ли је Вучић, према вашем мишљењу, проевропски политичар?

– Ви сте оптерећени Вучићем. Ово је већ ко зна које питање да ми помињете Вучића.

Зато што ме занима одговор на питање да ли бисте после избора прихватили да уђете у власт са СНС у Војводини.

– Постоји могућност. Као што постоји могућност да метеор удари у планету Земљу, 1:24 милијарде. Поновићу, нас не интересује персонално решење, већ да се нешто уради. Ако будемо имали јасно дефинисану политику, орочену, можемо да разговарамо. Ако тога нема, не можемо да разговарамо. Нас власт као власт не интересује. Власт је средство за остварење циља, а наш циљ је да грађанима буде боље.

Зар вас Тадић није изневерио у претходним годинама, када је реч о тим циљевима, а сада опет правите са њим коалицију? А, одбијате коалицију са Пајтићем, за којег сте својевремено рекли да због шефа Тадића у Београду, не може да ради у Војводини.

– Не знам да ли сте приметили, у међувремену, Тадић је престао да буде лидер ДС а Пајтић је то постао. А ја не видим да је променио своју политику према Војводини.

А, Тадић јесте?

– Он је принципијелан и не гледа са симпатијама на наше аутономашке идеје. Међутим, ми ту немамо неспоразум. Правили смо коалиицију јединственог вредносног система – људска права, једнакост грађана без обзира на верску, националну и другу парипадност правна сигурност…

Данас

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић понизио Дачића у Београду: СПС-у мање места у влади

5 (1) Напредњаци понижавају СПС Ивице Дачића из дана у дан формирањем локалних власти, поготову …

Патријарх Амфилохију: Чујем да ниси пожељан у Београду

5 (2) Први пут по окончању избора у Црној Гори, у седишту Патријаршије у Београду …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *