fbpx

Црноморска флота Русије добила најнечујнију подморницу нове генерације

0
(0)

Стапају се са природним звуцима мора, па могу да откривају циљеве на растојању које је 3-4 пута веће од оног на којем противник може њих да открије. Због суперневидљивости стручњаци NATO их називају „црном рупом у океану“

Борбену моћ подморница класе 636 значајно повећавају ракетни систему „Club-S“ у комбинацији са новим системима за електронску борбу

СВЕЧАНА церемонија подизања заставе са Андрејевим крстом на подморници „Стари Оскол“ класе 636 „Варшављанка“ одржана је на Међународном војно-поморском сајму у Санкт Петербургу, чиме је подморница званично ушла у састав Ратне морнарице Русије.

„Подморница Стари Оскол помоћи ће морнарици да заштити безбедности и интересе Русије у Црном и Средоземном мору“ – изјавио је током церемоније главнокомандујући Ратне морнарице Русије адмирал Виктор Чирков.

„Адмиралско бродоградилиште“ гради шест подморница модификоване класе 636.3 „Варшављанка“. Оне ће бити базиране у Новоросијску и Севастопољу.

Прва подморница из ове серије – „Новоросијск“ – вратила се 22. јуна у Санкт Петербург са прве фазе испитивања у Балтичком мору. Планира се да се у базу, пловећи око Европе, врати у 2015. годину.

„Варшављанке“ су пројекат петроградског Централног конструкторског бироа за поморску технику „Рубин“. Било је планирано да се те подморнице продају оружаним снагама земаља Варшавског пакта, што је и одредило назив пројекта. Његова релизација је почела 1970-тих.

Руска флота досад је добила 24 подморнице те класе.

Различите модификације „Варшављанки“ купиле су Индија, Кина, Вијетнам, Иран, Алжир, Пољска и Румунија.

Подморнице класе 636.3 припадају трећој генерацији. Оне су најнечујније у руској подводној флоти. Стапајући се са природним звуцима мора, ове подморнице могу да откривају циљеве на растојању које је 3-4 пута веће од оног на којем противник може њих да открије. Због суперневидљивости стручњаци NATO ове подморнице називају „црном рупом у океану“.

Нове подморнице су опремљене торпедо-ракетама, за разлику од претходних генерација „Варшављанки“, средства и инструменти који се извлаче-увлаче не улазе у сам труп, имају више места за посаду, модернизовано је командно место, изјавио је данас генерални директор „Адмиралског бродоградилишта“ Александар Бузаков.

Према подацима ЦКБ „Рубин“, подморнице класе 636 превазилазе претходне генерације тих подморница по следећим показатељима: снази дизел-електро генератора, максималној брзини пловидбе под морем, даљини пловидбе у режиму рада дизел-електромотора под водом, нивоу акустичке неприметности.

Борбена ефикасност подморнице класе 636, према подацима „Рубина“, значајно се повећава у случају њеног опремања ракетним системом „Club-S“ у комбинацији са новим системима за електронску борбу.

Подводна флота Црноморске флоте нашла се у критичном стању. Између осталог, то се догодило због тога што је 2011. године Русија, покушавши да започне обнову флоте, наишла на рестриктивне услове од стране Украјине, на пример, била је дужна да доставља комплетан списак наоружања подморница и да детаљно усаглашава поступак његове замене.

Сада Министарство одбране Русије спроводи модернизацију Црноморске флоте убрзаним темпом.

 

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ШОЈГУ: Русија ће са Крима контролисати целу ширу зону око Црног мора

0 (0) ВОЈНА групација формирана на Криму не само што брани руске интересе на полуострву …

ЦРНО МОРЕ: Руси извршили ракетни „напад“ на непријатељске бродове док је НАТО изводио маневре

0 (0) Ракетни бродови руске Црноморске флоте (ЦФ) извели су у саставу тактичке групе ракетни …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *