fbpx

Да ли ће Кина направити космичку војску?

0
(0)

Недавно је јапански лист Јомиури Шимбун саопштио да је Кина можда формирала Космичку војску која има статус посебног вида оружаних снага, упоредо са копненом војском, ратном морнарицом, ратним ваздухопловством и Другом артиљеријом (ракетним трупама стратешке намене). Постоји читав низ сведочанстава да значај војног коришћења космоса за Кину неумитно расте. Истовремено, придавање космичким снагама статуса посебног вида Оружаних снага мало је вероватно, сматрају експерти Центра за анализу стратегија и технологија РФ.

У многим важним правцима развоја војног космоса Кина се налази или међу светским лидерима, или заузима прво место. Пројекти формирања противсателитског оружја су највећи и најнапреднији у свету. Земља се налази на првим позицијама у производњи извиђачких сателита и, између осталог, успела је да достигне на својим сателитима за електронско-оптичко извиђање резолуцију мању од једног метра. Успешно се гради сопствени сателитски навигациони систем.

Истовремено, давање космичким снагама статуса посебног вида Оружаних снага мало је вероватно. Пре свега, у случају доношења такве одлуке ми бисмо видели промене у саставу Централног Војног Савета Кине, чији чланови су команданти видова Оружаних снага. Десиле би се кардиналне промене у организационој структури Главне управе наоружања, која поседује већину земаљских објеката космичке инфраструктуре. Промене би биле осетне и у структури чији персонал учествује у лансирању космичких уређаја у интересима оружаних снага.

Такви кинески космодроми као што су Таијуан и Сичан (Xichang), такође су центри испробавања борбеног ракетног оружја, укључујући балистичке ракете и притовсателитске ракете. Занимљиво је како би се решавало питање њихове контроле. У целини, промене у систему управљања, комплетирања и материјално-техничке подршке биле би толико велике да не би имало смисла скривати их.

Истовремено, питање потчињености и статус космичких трупа у перспективи ће морати да буде решен. Кина ће ускоро поседовати неколико сложених космичких система који сервисирају различите потрошаче. На пример, постављање тешких крстарећих противбродских ракета и балистичких протибродских ракета створиће потребу за развој снажних система указивања циља. Тачније војном космосу ће се поклањати све већа пажња.

Кина ће такође увећати брод извиђачких сателита који се баве оптичким извиђањем и радиопресретањем, а такође ће ићи ка стварању система за упозоравање на ракетни напад. У споју са развојем противсателитског оружја, све то значи неумитно увећање персонала, као и финансијских трошкова за космос, и требало би да доведе до већег утицаја и политичког ауторитета одговарајућих војних структура. Тада ће се можда и појавити потреба издвајања космичких трупа у посебан вид оружаних снага.

 

Василиј Кашин, Глас Русије

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Научници са Харварда тврде да је корона-епидемија у Вухану почела још у августу 2019.

5 (2) * Објавили да анализирани снимци сведоче да је од краја лета 2019. дошло …

ТОХАРЦИ: АРИЈЕВСКИ СУСЕДИ КИНЕ

3.7 (3) У II веку пре Христа, кинески извори спомињу номадски народ Ву-Сун који живи …

3 Коментара

 1. Sudeći prema posteru koji su objavili pojedini domaći mediji, Aleksandar Vučić će 27. oktobra održati predavanje pred studentima čuvene Londonske škole ekonomije.GDE JE MICA MEGA TREND DOKTORIRO

  Evo nekoliko predloga o kojima bi Aleksandar Vučić mogao da govori:

  1. Kako sam se za par godina tranformisao iz okorele radikalčine koja je mrzela Britance zbog bombardovanja Srbije u liberalnog Evropejca. Takođe može da napomene da se protiv Tonija Blera još uvek vodi postupak pred srpskim sudom zbog bombardovanja i da je on traženo lice u Srbiji.

  2. Kako sam se osećao dok sam vrši recenziju Šešeljeve knjige “Engleski pederski isprdak Toni Bler”.

  3. Kako sam ugasio sve nezavisne medije dok sam bio ministar informisanja i kako polako cenzurišem sve mediji u današnjoj demokratsko-evrpskoj Srbiji.

  4. Kako sam bez ikakvog radnog iskustva u privatnom sektoru došao danas da vam držim čas o ekonomiji države.

  5. Kako su građani Srbije neradnici.

  6. Kako je moja vlada slagala poplavljene da će svi dobiti kuće pre zime.

  7. Kako sam u svoju stranku uspeo da učlanim najnesposobniji kadar u Srbiji i imenovao ih za gradonačelnike i upravnike. Takođe može napomenuti kako mu ministar inostranih poslova ne zna engleski.

  8. Kako ću sve penzinere i radnike dovesti do siromaštva smanjenje plata i penzija.

  9. Kako sam uspeo da povećam nezaposlenost, smanjim broj zaposlenih, smanjim izvoz, povećam uvoz i da se predstavim kao vrsni ekonomski i finansijski stručnjak.

  10. Kako sam uspeo da zataškam plagijatorske afere gradonačelnike Beograda i ministra unutrašnjih poslova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *