fbpx

Да ли ће опстати Међународни радио Србија

0
(0)

„Шта ће бити с кућом”, чувена реплика из филма „Маратонци трче почасни круг” ових дана најчешће је питање које постављају запослени у Међународном радију Србија, познатијем као Радио Југославија. Најсуморније прогнозе кажу да ће у 80. години рада престати да постоји, али нису изгубљене ни све наде да ће једина српска станица која програм емитује на страним језицима преживети. У просторије овог медија још није стигао званични став владе да ли, с обзиром на правни статус, може да се уврсти у оне медије који чекају приватизацију. Како „Политика” незванично сазнаје чланови владе су донели позитивну одлуку 15. јуна, само четири дана пре рока који је дат за достављање неопходне документације.

– Ако је тако, тај рок не би смео да важи за нас с обзиром на то још нисмо добили никакву одлуку – каже Игор Младеновић, заменик уредника овог медија.

Наш саговорник објашњава да су они више пута покушали да разговарају са представницима власти о питању свог опстанка, да су писали премијеру Александру Вучићу, свим министарствима који могу да буду надлежни за њихову судбину, али да су углавном наишли на зид тишине. А само пре две године скоро сва министарства су се сложила да за постојање овог међународног радија и те како има јавног интереса. Наиме, овај медиј емитује вести на српском и још 11 страних језика. Због тога је често називан српским амбасадором међу медијима.

– Могли бисмо да опстанемо у склопу јавног сервиса, и то тако што не бисмо РТС коштали, већ бисмо се пројектно финансирали. Али и за то је, будући да је РТС недавно добио новог директора, потребно времена – објашњава Младеновић и додаје да је ова међународна станица специфична и по томе што програм не емитује у Србији.

Уколико овај међународни радио не успе да пронађе власника и престане да постоји, 96 запослених мораће да одлучи да ли ће у оквиру социјалног програма да узме 200 евра по години стажа, трећину просечне плате за последња три месеца за сваку годину стажа или шест просечних бруто плата у Србији.

Министар културе и информисања Иван Тасовац казао је недавно да ће приватизација државних медија без сумње започети до 31. јуна, а бити завршена у наредна четири месеца.

Нови крајњи рок за приватизацију медија у државном власништву биће 31. октобар 2015. године, предвиђено је изменама Закона о јавном информисању и медијима, објављеном на сајту Скупштине Србије, преноси Танјуг.

Финансирање медија, за које се до краја јуна објави јавни позив за продају, биће обустављено после 31. октобра ако њихов капитал до тада не буде продат, прецизирано је предложеним изменама, које је влада усвојила јуче, а које су стигле у Скупштину на усвајање по хитној процедури. Ти медији ће се до краја октобра финансирати на основу пројектног суфинансирања.

Уколико јавни позив за продају капитала медија не буде упућен до 1. јула 2015. године, предвиђено је да се поступак приватизације обуставља, а поступак се наставља поделом акција запосленима без накнаде, наводи Танјуг.

Предложеним изменама закона прецизиран је и рок у коме ће купац медија бити у обавези да поштује уговорене обавезе, као и ближе одређење „континуитета медијског садржаја”.

Хоће ли приватизација сачувати „Југославију”?

В. Аранђеловић, Политика

фото: Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *