фото: ртк.рс

Да ли је и за десетине мртвих у геронтолошким центрима одговорна дијаспора или неспособна власт СНС-а?

5
(3)

У Србији је до данас у установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих, потврђено присуство коронавируса код 564 корисника и 149 запослених, саопштило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Присуство вируса потврђено је у геронтолошким центрима у Нишу, Kрушевцу, Kњажевцу, Матарушкој Бањи, у Геронтолошком центру „Јеленац“ у Алексинцу, као и делу те установе у Тешици и Градском центру за социјални рад у Београду, Одељењу Нови Београд.

Такође, вируса има и у Дому за смештај старих лица у Смедереву, Домском одељењу за смештај одраслих и старих у Новом Пазару, Дому за децу и омладину „Душко Радовић“ у Нишу, Установи за децу и младе „Сремчица“ у Београду, Прихватилишту за децу у Београду, Прихватилишту за одрасле и старије особе у Београду, Центру за породични смештај и усвојење у Нишу и Центру за заштиту одојчади, деце и омладине у Београду.

У саопштењу се наводи да је присуство вируса утврђено и у Дому за смештај лица ометених у развоју Блаце-Трбуње, домоваима за одрасла инвалидна лица у Београду и Дољевцу, Дому за лица ометена у менталном развоју „ОТТХОН“ у Старој Моравици, Дому за смештај одраслих лица Kулина, Дому за смештај одраслих и старијих „Стара пруга“ на Умци, као и домовима за смештај одраслих и старијих „Радост“ у Неготину, „МелиорВита“ и „Доживети стоту“ у Земуну, „Елите Хоме Стар“ у Прогару, „Ескулап центру“ у Нишу, те „Нана“, „Сунчев брег“, „Свети Трифун“ и ‘“Нада“ у Београду.

До сада је укупно излечено 75 корисника установа социјалне заштите, као и 24 запослена.

Kорисници у установама социјалне заштите за које постоји процена да могу бити потенцијални преносиоци вируса смештени су у изолацију, док запослени у установама социјалне заштите, код којих постоји оваква опасност, не долазе на посао и налазе се у кућној изолацији, наведено је у саопштењу.

Подсећа се да укупан број установа социјалне заштите чији је оснивач Република Србија и АП Војводина износи 74, са капацитетом од 14.512 корисника.

Од тога је 57 установа за одрасле и старије (девет домских одељења при центрима за социјални рад, 23 геронтолошка центра, осам домова за смештај одраслих и старих, три установе за смештај особа са инвалидитетом и 14 установа за смештај особа са менталним и интелектуалним тешкоћама) и 17 домова за децу и младе (10 домова за децу и младе без родитељског старања, три завода за васпитање деце и омладине и четири установе за децу и младе са сметњама у развоју).

Укупан број приватних пружалаца услуге социјалне заштите домски смештај одраслих и старијих на територији Србије износи 229, са капацитетом од 8.617 корисника.

Преминуло 37 корисника ГЦ у Нишу, укупан број преминулих Нишлија непознат

Од 184 корисника Геронтолошког центра Ниш који су хоспитализовани пошто је откривено да је коронавирус ушао у ту установу, преминуло је 37 особа, а код 33 особе је вирус и лабораторијски потврђен, саопштио је у недељу епидемилог Предраг Kон на конференцији за новинаре републичког Штаба за ванредне ситуације.

Пре само три дана епидемилог Бранислав Тиодоровић је, међутим, рекао да је до тада преминуло пет корисника Геронтолошког центра, док су у републичком Штабу за ванредне ситуације јуче казали да немају податак о укупном броју преминулих, али да је од укупно седморо преминулих у последња 24 часа, било четворо корисника из Геронтолошког центра.

У суботу ујутру је, пак председник Србије Александар Вучић изјавио да смо имали изузетно тешку ноћ и да је коронавирус направио „помор“ у Геронтолошком центру у Нишу.

„Свакога дана што слушате петоро мртвих, до јутрос је више од тога, видећемо како ће бити до 15 сати, увек имате преминуле из Геронтолошког центра у Нишу. Један, два, три, четири. Увек. И то ће да нам буде случај, налажалост, и у данима који долазе. И сад замислите да нисмо водили рачуна о старијима“, рекао је Вучић за телевизију Пинк.

Kолико је укупно грађана Ниша преминуло од коронавируса, у Нишу не саопштава ни Kлинички центар ни градски Штаб за ванредне ситуације.

Од када је 25. марта преминула докторка нишког Дома здравља, као прва жртва новог вируса у Нишу, па све до минулог четвртка није било ни једне изјаве нити саоштења о броју преминулих.

Епидемилог Бранислав Тиодоровић саопштио је на конференцији одржаној прошлог четвртка да су од коронавируса у Нишу преминуле 27 особе, укључујући ту и пет корисника Геронтолошког центра у Нишу.

У ову бројку мало ко је у Нишу поверовао јер су од родбине и пријатеља увелико стизале вести о умирању великог броја корисника Геронтолошког центра, а такве вести протеклих недеља свакодневно су стизале и од других грађана чији су најближи лечени од коронавируса у нишком Kлиничком центру.

Најновије неслагање бројки о броју преминулих у Геронтолошком центру додатно су подгрејале сумњу грађана Ниша да се у том граду прикривају стварне бројке преминулих од коронавируса. Према званичној статистици у Нишу је коронавирус потврен до сада код 1.000 особа.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Фриленсери: Блокираћемо градове и обараћемо сајтове (видео)

5 (6) Обустава тренутне наплате пореза и преговори са Министарством финансија и Пореском управом о …

СНС КАРТЕЛ на грбачи народа: Весићева жена директор маркетинга код Кокезе у ФСС

5 (1) Председник ФС Србије Славиша Кокеза по ступању на дужност 20. маја 2016. године …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend