fbpx
Насловна / Безбедност / Аналитика / Да ли је Кина послала војне бродове ка обалама Сирије?
Да ли је Кина послала војне бродове ка обалама Сирије? 1

Да ли је Кина послала војне бродове ка обалама Сирије?

Прошле недеље појавила су се саопштења да је Кина могуће упутила ка обалама Сирије десантно-хеликоптерски брод Цзингашнањ. У случају да се ова информација потврди, то може да сведочи о измени линије понашања Кине према локалним конфликтима у којима учествују САД. Могуће је да ће ускоро Кина, као и Русија, почети да користи своју флоту ради демонстрације присуства, пружања политичке подршке и осигурања снабдевања својих савезника.

Не може се искључити да ће се у перспективи сличне операције вршити заједно са Русијом и управо на припрему таквог сценарија били су усмерени велики руско-кинески поморски маневри последњих година.

Раније је Кина већ слала борбени брод у зону конфликта. 2011. године ракетна фрегата Сјујчоу из састава кинеских одреда у Аденском заливу била је упућена ка обалама Либије ради осигурања безбедности евакуације кинеских грађана из ове земље. Ипак у датом случају експедиција ка обали Сирије брода Цзингашнањ може да има друге разлоге. Према писањима кинеских медија, крајем августа у Сирији је остало свега 46 кинеских грађана. Њихова евакуација уз помоћ диверзантско-хеликоптерског брода капацитета 28 000 тона тешко да је сврхисходна. Тако мали број људи може се брзо одвести аутомобилским саобраћајем у суседну земљу, а затим евакуисати авионом у Кину.

Русија редовно шаље ка обалама Сирије десантне бродове; 4. сетпембра извор упознат са ситуацијом у руско-сиријској војно-техничкој сарадњи саопштио је да се управо њима реализује пребацивање оружја у Сирију. Русија је почела да користи десантне бродове за ове сврхе пошто је прошле године Велика Британија омела пролазак цивилног теретног брода Алаид у Сирију који је превозио ремонтоване хеликоптере за сиријску армију. За разлику од цивилног брода, војни десантни брод не може да буде задржан, заустављен или прегледан.

Стална пловидба у Сирију је постала одређени проблем за десантне снаге руске флоте, пошто оне имају ограничени број малих и технички застарелих бродова. Ипак, у конктексту операције САД у Сирији која се припрема, ка њеним обалама су упућена још два десантна брода. У случају потребе они могу да буду искориштени за евакуацију руских грађана из Сирије.

Русија и Кина су постигле успех у политичкој подршци сиријске владе у супростављању спољном притиску. И растући углед Кине у земљама у развоју подстиче је да заузима све активнији став о најакутнијим питањима светске политике. У догледној будућности могуће је активније учешће Кине у коалиционим дејствима и не може се искључити да у извесној ситауцији Кина може да преузме на себе водећу улогу.

Василиј Кашин,

 

Извор: Глас Русије

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Курди тврде да су одбили турске нападе, Ердоган прети ЕУ са 3,6 милиона избеглица из Сирије (видео) 11

Курди тврде да су одбили турске нападе, Ердоган прети ЕУ са 3,6 милиона избеглица из Сирије (видео)

* У билансу првог дана рата – поред неуспешног турског удара на пригранични град Тел-ел-Абијад …

Турска армија почела инвазију на североисток Сирије који је под контролом Курда (видео) 12

Турска армија почела инвазију на североисток Сирије који је под контролом Курда (видео)

ЈЕДИНИЦЕ турске армије почеле су да пресецају границу и продиру на територију Сирије. Реч је …

2 Коментара

  1. Dali ovo znaci da je poceo 3.svetski?

  2. ЛЕПА ВЕСТ , АКО БУДУ ТРАЖИЛИ ОД АМЕРА ДА ИМ ВРНУ ДУГ , ОВИ ПАЦЕРИ МОГУ ДА ЗАКАЧЕ ТАБЛУ,,КРЕЧИ СЕ ,,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *