Насловна / Безбедност / Аналитика / Да ли је Кина послала војне бродове ка обалама Сирије?
Да ли је Кина послала војне бродове ка обалама Сирије? 1

Да ли је Кина послала војне бродове ка обалама Сирије?

Прошле недеље појавила су се саопштења да је Кина могуће упутила ка обалама Сирије десантно-хеликоптерски брод Цзингашнањ. У случају да се ова информација потврди, то може да сведочи о измени линије понашања Кине према локалним конфликтима у којима учествују САД. Могуће је да ће ускоро Кина, као и Русија, почети да користи своју флоту ради демонстрације присуства, пружања политичке подршке и осигурања снабдевања својих савезника.

Не може се искључити да ће се у перспективи сличне операције вршити заједно са Русијом и управо на припрему таквог сценарија били су усмерени велики руско-кинески поморски маневри последњих година.

Раније је Кина већ слала борбени брод у зону конфликта. 2011. године ракетна фрегата Сјујчоу из састава кинеских одреда у Аденском заливу била је упућена ка обалама Либије ради осигурања безбедности евакуације кинеских грађана из ове земље. Ипак у датом случају експедиција ка обали Сирије брода Цзингашнањ може да има друге разлоге. Према писањима кинеских медија, крајем августа у Сирији је остало свега 46 кинеских грађана. Њихова евакуација уз помоћ диверзантско-хеликоптерског брода капацитета 28 000 тона тешко да је сврхисходна. Тако мали број људи може се брзо одвести аутомобилским саобраћајем у суседну земљу, а затим евакуисати авионом у Кину.

Русија редовно шаље ка обалама Сирије десантне бродове; 4. сетпембра извор упознат са ситуацијом у руско-сиријској војно-техничкој сарадњи саопштио је да се управо њима реализује пребацивање оружја у Сирију. Русија је почела да користи десантне бродове за ове сврхе пошто је прошле године Велика Британија омела пролазак цивилног теретног брода Алаид у Сирију који је превозио ремонтоване хеликоптере за сиријску армију. За разлику од цивилног брода, војни десантни брод не може да буде задржан, заустављен или прегледан.

Стална пловидба у Сирију је постала одређени проблем за десантне снаге руске флоте, пошто оне имају ограничени број малих и технички застарелих бродова. Ипак, у конктексту операције САД у Сирији која се припрема, ка њеним обалама су упућена још два десантна брода. У случају потребе они могу да буду искориштени за евакуацију руских грађана из Сирије.

Русија и Кина су постигле успех у политичкој подршци сиријске владе у супростављању спољном притиску. И растући углед Кине у земљама у развоју подстиче је да заузима све активнији став о најакутнијим питањима светске политике. У догледној будућности могуће је активније учешће Кине у коалиционим дејствима и не може се искључити да у извесној ситауцији Кина може да преузме на себе водећу улогу.

Василиј Кашин,

 

Извор: Глас Русије

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Да ли Русија, Кина и Индија спремају заједнички одговор Америци 11

Да ли Русија, Кина и Индија спремају заједнички одговор Америци

Индијски премијер Нарендра Моди предложио је руском председнику Владимиру Путину да одржи трилатерални састанак Русије, …

Путин: Примарни задатак у Сирији потпуна елиминација терористичких жаришта 12

Путин: Примарни задатак у Сирији потпуна елиминација терористичких жаришта

Процес политичког решавања у Сирији напредује, сада је потребно осигурати потпуну елиминацију терористичких центара у …

2 Коментара

  1. Aes Bane Majstor Ban

    ЛЕПА ВЕСТ , АКО БУДУ ТРАЖИЛИ ОД АМЕРА ДА ИМ ВРНУ ДУГ , ОВИ ПАЦЕРИ МОГУ ДА ЗАКАЧЕ ТАБЛУ,,КРЕЧИ СЕ ,,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *