fbpx

Да ти утрчи Бор?! Утрчао је он одавно и то са 2 милијарде евра губитака

0
(0)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је тешко могао да предвиди овакву сушу и да очекује раст БДП-а од 2,6 до 2,7 одсто ове године.

Пројекција раста БДП-а за ову годину била је три одсто. Премијерка Ана Брнабић изјавила је да се нада да ће тај раст бити 2,5 одсто.

На планирани раст од три одсто највећи негативни утицај имали су јака зима која је заледила Дунав и Саву, проблеми у грађевинској сезони, али и катастрофална летња суша, каже Вучић.

“Милијарду смо само на кукурузу изгубили”, казао је Вучић.

„И поред свега тога грађани Србије не треба да брину, наша производња расте“, казао је он новинарима приликом обиласка радова на Коридору 11 од Сурчина до Обреновца.

“У ЕПС-у је много боље стање него што је било, мислим да ће премашити производњу од прошле године, а ево сад нам (РТБ) Бор јури напред и изгледа да ће да утрчи са додатних 0,3 одсто до краја године. Видећемо колики ће БДП бити”, навео је Вучић.

„У поређењу са земљама у региону имамо највећи број инвестиција. Имамо и највећи проценат увоза покривен извозом од свих земаља региона, који је данас на нивоу од 79,5 одсто, а пре четири године покривеност је била 58 одсто“, рекао је Вучић.

Он је нагласио да је Србија свој раст засновала на инвестицијама, што је како је навео, „најздравији раст“, много бољи од онога који би био заснован од дознакама из иностранства.

„Имамо суфицит у буџету, смањење јавног дуга. За разлику од свих оталих ми на данашњи дан имамо јавни дуг од 64,9 одсто БДП-а. Имам поверење у владу да ће са тим да наставе“, рекао је он.

Вучић је навео и да мора да се повећа потрошња, која би била трећи стуб којим ће се додатно повећавати БДП, што није било могуће током мера фискалне консолидације.

„Сад кад будемо повећали плате и пензије имаћемо значајно увећање потрошње, односно БДП-а. То ће бити трећа нога на столици на којој би могли чврсто да седимо“, рекао је он.

“Немамо за бригу ништа што се економије тиче”, истакао је председник Србије.

Б92, Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Италијанска ТВ: Вучић преговара са Вучићем!

5 (7) Чињеница да председника Србије Александра Вучића има исувише у свакој прилици више није …

Вучић: Трудићемо се да будемо у првих 20 земаља у свету које ће добити вакцину

2.7 (7) Трудићемо се да добијемо вакцину што пре, да будемо у првих 20 земаља …

Један коментар

  1. Naši eminentni političari, ne lažu, već pričaju neistine. Bar da istu neistinu kada je ponavljaju neka je ponavljaju kako jeste, a oni uvek iznose druge reformisane laži. ΛV do pre mesec dana pričao da RTB Bor duguje 1,1 milijarde evra,menja čelnika već dve godine, a sada priča kako će taj isti, ako ne i gori, pod vodstvom Spaskovskim, uleti u BDP sa 0,3%. Da država je planirala sto miliona evra u budžetu da utrči u RTB Bor. Ovo kada čuju Kinezi odmah će utrčati u RTB Bor bez odmora onako zadihani od dugog puta. Svoje floskule naši vlastodršci ne pamte ni minut nakon izricanja, kako bi sačuvali praznu svoju memoriju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *