Даћеш, даћеш! Камерон не да Шкотској фискалну аутономију

0
(0)

Британски премијер Дејвид Камерон изјавио је данас како ће размотрити давање већих овлашћења Шкотској, али није се сложио са захтевима шкотске прве министарке Николе Старџен да овом делу Британије одобри пуну фискалну аутономију.

Камерон и Никола Старџен су се састали у Единбургу први пут након недавних британских парламентарних избора, на којима је Шкотска национална странка (СНП), која је наклоњена независности Шкотске, освојила досад незабележену победу.

Шкотска има свој парламент и владу, у чијој су надлежности, између осталог, здравство, правда и образовање, али не и области одбране, имиграционе и фискалне политике.

Камерон је обећао да ће до краја месеца бити уведене промене у правном систему, које би омогућиле шкотској влади да контролише ниво пореза на доходак и нека од социјалних давања.

Никола Старџен, међутим, наглашава како Шкоти желе да имају обухватнија овлашћења над својом економијом, укључујући и право да одлучују о минималним платама, радном законодавству и порезу на пословање.

Партија СНП је на прошлонедељним изборима освојила 56 од 59 посланичких места које Шкоти имају у британском парламенту, чиме је постала трећи најјачи блок, а што Камерон не може да игнорише.

„Ја и те како верујем како ми у Уједињеном Краљевству желимо јак шкотски парламент, али такође желимо и солидарност између различитих делова Британије и не желим то да изгубим“, рекао је Камерон који је заговорник опстанка у заједници сва четири дела Британије – Енглеске, Шкотске, Велса и Северне Ирске.

Никола Старџен, међутим, упозорава да Камерон може да бира како ће реаговати на резултате прошлонедељних избора, између осталог, може да се понаша као да се ништа није променило, али да ће народ из тога извући своје закључке, односно „помислиће како централна влада у Вестминстеру није способна да слуша и да реагује“.

 

Танјуг

фото: ројтерс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ко је луд: У Британији за 40 дана – 2.992 умрлих од короне и 6.625 умрлих од грипа

5 (2) * ФАКТИ: У Великој Британији су од 8. августа поново обавезне маске. И …

На свака три Британца умрла са короном – по два умрла због карантина

5 (1) * До почетка маја, у Британији умрло 16.000 људи који нису могли да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend