fbpx
Насловна / Србија / Хроника / Дачићев близак пријатељ и сарадник Горан Перчевић ојадио банке у Србији, исисао новац из Српске банке која је пред стечајем!

Дачићев близак пријатељ и сарадник Горан Перчевић ојадио банке у Србији, исисао новац из Српске банке која је пред стечајем!

Таквих банака којима је „Интеркомерц“ дужан има чак 25 од укупно 29 колико их послује у Србији.

Ова компанија, која се бави трговином, прва је на листи Народне банке Србије по висини блокаде. Њени рачуни у непрекидној су блокади од 12. новембра прошле године. Блокада је у претходни петак достигла 6,6 милијарди динара.

„Интеркомерц“ има 31 рачун у 25 банака. Доспеле дугове ова компанија нема само у Опортјунити банци, КБЦ банци и Југобанци из Косовске Митровице. Од свих рачуна блокади не подлежу само два од три рачуна у Сосијете женерал банци и један од два рачуна у Уникредит банци.

Према подацима Агенције за привредне регистре, Перчевић се води као сувласник или оснивач најмање девет фирми. Осим „Интеркомерца“ и „Котекста“, има удела и у предузећима „Интеркомерц аграр“, „Интербрико“, „Интерком“, „Златарка Коморани“…

Његово име незванично се везује и за компанију „Про Логистиц РПЦ“, чији је стопостотни оснивач компанија „Хеxсим Лимитед“ са Кипра.

„Интеркомерц“ је упао у проблем с ликвидношћу крајем прошле године. Тада су почеле да га блокирају банке, а потом и Пореска управа Србије за дуг од 16 милиона динара. На списку највећих пореских дужника фирме Горана Перчевића појавиле су се први пут у децембру прошле године.

Перчевић за „Блиц“ тврди да је у блокади три месеца. До тада је, како каже, редовно враћао кредите банкама, али и плаћао порез држави и плате запосленима.

– Блокада код Пореске управе се смањује. Све дугове за децембар смо платили – рекао је Перчевић.

На питање зашто је дошао у проблеме, наводи три разлога.

– Први је општи. У Србији данас имате око 33 одсто ненаплативих кредита у привреди, незванично и 50 процената. А ако је овај показатељ већи од десет одсто, онда то није проблем менаџмента компаније, него система. Друго, „Интеркомерц“ је много инвестирао у производњу, посебно у прехрамбену индустрију, док су с друге стране банке које треба да вас подрже нестајале или се повлачиле. Коначно, рокови плаћања у агробизнису су скраћени на 60 дана – појаснио је Перчевић за „Блиц“ и додао да је прошле године престао да ради Фонд за развој од кога су узимали доста кредита.

Како је „Блиц“ јуче писао, власник „Интеркомерца“ је кредите 2008. и 2009. углавном гарантовао некретнинама у центру Београда где има 1.775 квадрата, и на Новом Београду где поседује зграду од близу 4.000 квадрата. Годину дана касније за зајмове је залагао и новчана потраживања по основу издавања пословног простора и продаје робе. На овај начин је долазио до кредита углавном у мањим банкама.

Перчевић је у жижу доспео претходне недеље када га је Небојша Дивљан, највећи акционар сада угашене Универзал банке, означио као једног од њених највећих дужника. У овој банци, тврди Дивљан, Перчевић се задужио за 1,27 милијарди динара. Перчевић, међутим, тврди да је овај, као и сви његови други дугови о којима се прича, три пута мањи.

Перчевић је понудио план реорганизације „Интеркомерца“, који би требало да омогући наставак рада компаније.

 

Блиц

Фото: Графички студио \“Блиц\“  

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Коме ти то будало једна пијана данас продајеш Маркса?!

Председник Социјалистичке партије Србије (СПС) Ивица Дачић оценио је данас, на обележавању празника рада – …

Ја сам продао Радована Караџића!

Радован Караџић је испоручен Хашком трибуналу 21. јула 2008. године. Тадашњи Министар полиције а уједно …

4 Коментара

  1. Dele Lovu zajedno, a kuka damu maznuli Oluke Matermu Masnu

  2. Nije NAŽALOST on jedini, svi srpski tajkuni su u istoj situaciji samo što se sve to krije, a kad im je u interesu – objave po nekog koga žrtvuju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *