Дачићу, уместо што серендаш као фока много би вам паметније било да издате наређење да се блокира и затвори јужна српска граница

0
(0)

Србија није сабирни центар и не може да дозволи да буде једина жртва избегличке кризе, изјавио је данас у Прагу министар спољних послова Ивица Дачић поводом нових мера на мађарско српској-граници и затварања граница још неких држава Европске уније.

Шеф српске дипломатије је после сусрета с чешким колегом Лубомиром Заоралеком нагласио да ће Србија реаговати веома пажљиво на нове мере и најаву Мађарске да ће враћати избеглице у Србију као безбедну земљу.

– Не желимо да потпирујемо даље проблеме. Али не можемо да дозволимо да једина жртва будемо ми и ти људи. Зато је за нас неприхватљива та идеја да се избеглице враћају а још да долазе у Србију јер Србија није сабирни центар. Нећемо да трпимо да будемо колатерална штета избегличке кризе – рекао је Дачић.

Српски министар најавио је да ће Србија наредних дана врло озбиљно разговарати с Бриселом и тим земљама о враћању избеглица, како би се нашло заједничко европско решење.

На тај проблем избеглица Србија не гледа као на билатерални проблем с Мађарском и другим суседима у региону, већ као на проблем који мора да решава ЕУ, а Србија с избегличком кризом има везе само утолико што је транзитна земља и што се нашла између два крака избегличких траса.

Дачић је такође подсетио на избеглице из ратова током распада бивше Југославије и да у Србији има преко 40.000 избеглица уз још 220.000 који су напустили Косово а њихови проблеми нису решени током ових 20 година.

Лубомир Заоралек изјавио је да Европска унија мора да помогне Србији са таласом избеглица.

„Србија је погођена избегличком кризом само зато што се налази на балканској траси. Затварање граница ствара за Србију опасну ситуацију. Разговарали смо како да се то реши. Европска унија треба да тражи начине да помогне ако би се та ситуација даље компликовала“, казао је Заоралек поводом најновијих мера Мађарске и других земаља које су пооштриле контроле граница да успоре избеглички талас.

Заоралек и Дачић разговарали су данас и о евроинтеграцији Србије а Заоралек је нагласио да је, како показује између осталог и избегличка криза, Србија заиста кључна земља у региону.

„Чешка ће настојати да се убрза отварање поглавља у преговорима са ЕУ, тако да ти рокови буду прихватљивији за Србију. За земље Балкана то је сувише дуго време“, рекао је шеф чешке дипломатије и нагласио да је убрзана евроинтеграција Србије не само спољно-политички већ и приоритет целе политике чешке владе.

Дачиц и Заоралек су похвалили одличне билатералне односе и разматрали у којим областима би могла и трговинска размена да буде већа од садашњих преко 600 милиона евра.

Дачић је навео да су те области где постоји простор за више послвних пројеката и ;сарадње енергетика, саобраћај и инфрастурктура.

„Радимо на томе да потпишемо још међународних споразума о сарадњи у разним областима“, рекао је Дачић.

Ивица Дачић састао се данас и са председником Сената Парламента Чешке Миланом Штехом и чешким премијером Бохуславом Соботком.

Бета, Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Народ у Сомбору и Апатину не може више да трпи мигрантско насиље, заказан протест

5 (4) Сомбор више неће да трпи насиље! После више месеци медијског мрака и потпуног …

ПИЈАНИ МИГРАНТ НАПАО ДЕВОЈКУ У ОБРЕНОВЦУ: Ескалирао ОКРШАЈ усред бела дана (видео)

0 (0) Данас око 18 сати у насељу Сточњак догодио се инцидент када је један …

Један коментар

  1. Какви грозни изрази се употребљавају на овој сајту.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend