Daily Express: Русија би могла да склопи застрашујући савез са Kином

Daily Express: Русија би могла да склопи застрашујући савез са Kином

Русија и Kина би, у контексту хаотичног повлачења америчких трупа из Авганистана, могле створити „стравичан“ савез. Ово мишлјење деле и британски аналитичари.
Последњих година односи између Русије и Kине са западним землјама нагло су се погоршали, посебно у односима са Великом Британијом и Сједињеним Државама.

„Kина и Русија ратују са Западом, посебно Британијом и Сједињеним Државама.. Заузимање Авганистана од стране талибана, могло би у потпуности ресетовати геополитичку карту Азије и дати Пекингу и Москви прилику да покажу своју моћ након хаотичног повлачење америчких трупа из Авганистана “, напомињу аутори Даили Екпресс-а.

Британски аналитичари сматрају да ће након повлачења САД из Авганистана у региону настати празнина коју могу попунити Русија и Kина. С тим у вези, улога и значај потоњег у Централној Азији ће се значајно повећати.

„Русија покушава да задржи своју зону утицаја у Централној Азији и жели да се увери да се нестабилност не шири по целом региону“, рекла је азијски стручњак Барбара Kелемен.

Са геополитичке тачке гледишта, утицај САД у региону ће почети брзо да опада, а то ће у великој мери бити последица акција Русије и Kине.

Истовремено, први помаци у односу снага биће приметни најраније шест месеци касније. У том контексту наставиће се јачање веза између Москве и Пекинга.

Треба подсетити да су талибани у невероватном налету почистили све противнике а да су одмах заштитили и поставили страже испред руских и кинеских објеката.

Аналитичари предвиђају да ће Русија и Kина у форми алијансе војно, политички и економски заузети читав простор који су донедавно држали Америка, ЕУ и НАТО.

Webtribune.rs

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Рат уз помоћ вештачке интелигенције – Ко ће победити: САД, Кина или Русија?

Рат уз помоћ вештачке интелигенције – Ко ће победити: САД, Кина или Русија?

Трка у наоружању постепено прелази из физичког у дигитални свет. А прву виолину у њој …

Кина купила масу ПЦР тестова месецима пре короне!?

Кина купила масу ПЦР тестова месецима пре короне!?

Поруџбине комплета ПЦР тестова повећале су се у кинеској провинцији Хубеи одакле се проширио ковид …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *