fbpx

Дан Специјалне бригаде: Они су најелитнија јединице Војске Србије

0
(0)

Припадници Специјалне бригаде, елитне јединице Војске Србије, данас ће у Панчеву обељежити свој дан.

Дан Специјалне бригаде обиљежава се 29. септембра од 2006. када је та јединица и формирана преформирањем и обједињавањем 72. специјалне бригаде, 63. падобранске бригаде, као и дјелова 82. поморског центра и Противтерористичког одреда „Кобре„.

Команда бригаде је у Панчеву, гдје су као и у Нишу стациониране јединице с традицијом противдиверзантских, противтерористичких, извиђачких, падобранских и ронилачких састава.

Припадници Специјалне бригаде користе различито најсавременије пјешадијско оружје и специфично наоружање специјалних јединица домаће и стране производње, а обука је тешка и сложена.

Реализују се садржаји борбене обуке противтерористичких, падобранских, извиђачко-диверзантских, ронилачких и јединица за учешће у мултинационалним операцијама.

По завршетку селективне обуке, током које се не прави разлика између мушкараца и жена, припаднци Специјалне бригаде прелазе на специјалну обуку попут оспособљавање из падобранства, роњења, пливања и верања, употреби наоружања с великом ватреном моћи…

У задатке те јединице, уз уобичајне војне спада и учешће у обавјештајним и контраобавјештајним акцијама, разоружавање терористићких и криминалних група, обезбеђење највиших војних и државних функционера.

ИН4С

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Обука снајпериста Специјалне бригаде (видео)

0 (0) Основна снајперска обука припадника Специјалне бригаде – маскирање и кретање. [youtube url=“https://www.youtube.com/watch?v=wGuGMCN4kLQ“] РТС …

Свечано обележен дан Специјалне бригаде

0 (0) ПАНЧЕВО – Дан Специјалне бригаде Војске Србије обележен је данас у панчевачкој касарни …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *