Данас је Јовандан

0
(0)

Српска православна црква (СПЦ) и верници данас славе Светог Јована Крститеља, Исусовог рођака, познатог и под именом Јован Претеча. Том светитељу су током године посвећена три празника, а овај је најважнији.

Јован се назива Крститељем, јер је, по верском учењу, у реци Јордан крстио Исуса Христа, а Претеча, зато што је најављивао Христов долазак.

Свети Јован је по предању живео једноставно и аскетски, хранећи се инсектима и медом дивљих пчела, а одевао се у хаљину од камиље длаке. У реци Јордан крштавао је свакога ко се покајао.

Одрубљена му је глава по налогу римског управитеља, тетрарха Галилеје, Ирода Антипе, у време протектората над Палестином.

У народу постоји обичај да се људи на Јовандан братиме и куме јер се Јован сматра узором карактера и поштења.

Верници врло често дају Јованово име деци, и код православаца и код католика. Православци славе крсну славу Светог Јована, а католици обично славе имендан.

Процењује се да је Свети Јован по броју оних који га славе на трећем месту међу Србима. Највише се славе Свети Никола и Свети арханђел Михаил. Свети Јован је заститник кројача, крзнара, затвореника, осуђеника на смрт, али и певача и музичара. У сваком православном храму налази се његова икона.

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend