Данас је Мала Госпојина

0
(0)

Верници Српске православне цркве данас обележавају рођење пресвете Богородице, празник који је познатији као Мала Госпојина.

Мала Госпојина је у црквеном календару обележена црвеним словом, због чега се убраја међу највеће празнике.

У народу су познати бројни обичаји везани за овај празник, а широм Србије одржавају се и бројни вашари, међу којима су најпознатији шабачки и неготински.

Веровање каже да ако данас буде ведар дан, да ће нам се сунце смешити и током јесени и зиме. Због тога жене данас не би требало да спремају кућу, перу веш и обављају сличне послове.

Такође, постоји и веровање по којем на Малу Госпојину не треба радити ништа од послова који се обављају рукама, нити започињати нове послове. Штавише, све нове послове требало би одложити за недељу дана.

Према старим обичајима од Мале Госпојине у Србији се почиње се јесењим женидбама, а ово црвено слово поштују и земљорадници, који су на тај празник почињали са орањем и сетвом. Такође, сточари су на Малу Госпојину приређивали разне свечаности.

Верује се и да биље, које се убере између Велике и Мале Госпојине, има посебна лековита дејства, као и да јаја из тог периода могу целе године остати свежа, те да ће пилићи који се тада излегу бити добре коке носиље.

Међу Шумадинцима постоји обичај да они који не славе Малу Госпојину одлазе са породицом свечано обучени на разне саборе и вашаре.

Дар божији

Мала Госпојина или рођење пресвете Богородице слави рођење Богородице Марије.

Према предању, Јоаким и Ана нису имали деце, па су се непрекидно молили богу да их обрадује.

Када им је бог испунио молитве, ћерки су дали име Марија што значи висока или господарећа. Ана се заветовала да дете које буде родила, мушко или женско, посвети Господу Богу да му служи целог века.

Марија је одведена у храм када је имала три године, како се Богу и заветовала њена мајка Ана. Са 14 година Марија се вратила у Назарет где јој је, према предању, саопштена благовест архангела Гаврила да ће родити Сина Божијег.

Сцена Рођења Богородице са Светом Аном у постељи и новорођеном Маријом у колевци обавезан је мотив православних икона и средњовековних манастирских фресака.

ало.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Један коментар

  1. Милан Топлица

    Сретан празник свим православним и правоверним верницима !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend