Насловна / Православље / Данас је Михољдан

Данас је Михољдан

Српска православна црква данас слави Михољдан, празник посвећен Преподобном Киријаку Отшелнику.

После Михољдана, према народном веровању, наступа права јесен, а ако се топли дани наставе, тај период зове се „михољско лето“.

Свети Киријак је рођен у Коринту крајем четвртог века и за живота је сматран стубом хришћанства и узором монашких врлина.

Читајући Свето писмо, врло рано је почео да се диви устројству спасења људског рода, а жеља за духовним животом одвела га је у Јерусалим, где је ступио у манастир и добио почетна упутства о монашком животу. Боравио је у више манастира, посвећен хришћанској вери и борећи се против јереси.

Предање каже да је био крупан и снажан човек, иако је цео живот провео у строгом посту. Пред крај живота боравио је у монашкој породици Светог Харитона, где су монаси јели једанпут дневно, и то по заласку сунца.

Киријака су монаси поштовали као исцелитеља и утешитеља болесних и невољних. Поживео је 109 година и упокојио се 557. године у пустињи, где је провео старост и последње године живота.

Вестионлине

Актуелно

Данас је Михољдан, последњи сунчани дан у години

Српска православна црква и верници данас славе Михољдан, празник посвећен преподобном Киријаку Отшелнику. По народном …

Данас је Михољдан

Српска православна црква данас ће прославити Михољдан, празник посвећен Преподобном Киријаку Отшелнику. После Михољдана, према …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *