fbpx

Данас је Усековање главе Светог Јована Крститеља

0
(0)

Српска православна црква обележава данас празник Усековање главе Светог Јована Крститеља.

Успомену на смрт пророка, претече и крститеља Светог Јована обележавају сви православни хришћани а Српска православна црква овај празник сврстава и међу славе.
У хришћанском свету се обележава као дан када је освештана црква коју су на гробу Светог Јована Крститеља подигли цар Константин и царица Јелена.

Овом приликом подсећа се на страдање Светог Јована, коме је, по наређењу израелског цара Ирода Антипа, глава одсечена и на тањиру донесена пред његову пасторку, играчицу Салому. Свети Јован се назива Крститељ, јер је крстио Исуса Христа и у њему препознао Сина Божијег.

Свети Јован се сматра последњим великим пророком. Назива се још и Претеча, јер се појавио пре Христа и почео да припрема људе за хришћанство.

Свети Јован је, по предању, пример чврсте и непоколебљиве вере, поштења, одважности и истинољубивости. Био је то и узрок његовог страдања, јер је јавно говорио о неморалу цара Ирода који је живио у греху са својом снахом Иродијадом, мајком Саломе.

Приликом прославе Иродовог рођендана Салома је одиграла свој плес, после којег јој је Ирод понудио да тражи шта год хоће. Она је, на наговор мајке, затражила главу Светог Јована.

Иродијада је захевала да се свецу одруби глава и покопа одвојено од тела, у страху да Свети Јован не васкрсне. Дан Усековања верници проводе у молитви и строгом посту.
Свети Јован се слави и 20. јануара (по грегоријанском календару), као знак поштовања према свецу који је крстио Исуса Христа.

 

Срна

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Данас je Усековање главе Св. Јована Kрститеља

0 (0) Претеча Христов, због изобличавања Иродова саживљења са Иродијадом, би посечен у тамници, и …

Један коментар

  1. BOZE GOSPODE SPASI SRBSKI ROD GDE GOD BILI I SRBSKE ZEMLJE ???

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *