Данас једем, плаћам на јесен

0
(0)

Трговци кажу да је прошло време када су се техника и евентуално гардероба куповали на одложено. Данас грађани све чешће прибегавају куповини хране на одложено од 90 до преко 200 дана. Овакав модел продаје се не допада ни трговцима ни грађанима, али су због мале куповне моћи и једни и други принуђени на куповину на чекове.

– Сву храну коју сам купио данас појешћу за који дан, а платићу тек на јесен. Иако ме помало плаши такав начин куповине на одложено, немам избора – каже за “Блиц” Катица Б. док мерка производе у једној великој трговини у Београду.

Већина грађана који прибегавају оваквом начину куповине имају исту врсту страха поготово што им посао није стабилан па нико не зна да ли ће на лето имати чиме да плати оно што је појео већ у јануару.

– До пре пар месеци сам куповао робу на чекове и имам утисак да сам тада живео боље. Можда би неко рекао да је то варка, али ми је сада када више немам начина да подигнем чекове ипак теже јер морам да купујем мање количине – објашњава за “Блиц” Милован Табаковић док у једном трговинском ланцу чека на ред да плати своју робу.

И млади брачни пар Небојша и Маја кажу да редовно прибегавају куповини на одложено поготово од када имају мања примања.

– Није ми свеједно при помисли да већ за који дан морамо опет у куповину, а чек ће доспети тек за неколико месеци, али шта да радимо? Трудимо се да куповину расподелимо тако да нам сваки месец доспева по један чек на храну – каже Маја за “Блиц” док купује намирнице за славу на одложено.

[pullquote_right]Катарина Марковић
Трговци који су раније нудили своју робу на 90 дана, а сада на двоструко више, кажу да су приметили драстично већу куповину на одложено. 
– Чим смо продужили рокове плаћања, одмах се осетило веће интересовање купаца за овај вид куповине – каже за „Блиц“ један трговац.[/pullquote_right]

У „Универекспорту“, који даје робу на одложено на 180 дана, кажу да је од новембра приметан знатан скок учешћа одложеног плаћања у укупном промету.
– Куповину на одложено дајемо за било који износ, а има ситуација и у којима људи узимају и у вредности од свега две хиљаде на одложено – кажу у „Универекспорту“ за „Блиц“.

Они додају да је за трговце овакав начин продаје робе велики терет јер су трговине те које финансирају ово бескаматно задуживање, али да су због мале куповне моћи приморани на овакву врсту продаје својих производа не би ли задржали купце. 
У „Дису“ такође кажу за “Блиц” да бележе веће учешће одложеног плаћања на 90 дана.

– Приметно је да купци у време новогодишњих и божићних празника чешће користе погодности које им нудимо, па самим тим и погодност одложеног плаћања – кажу у „Идеи“ која нуди плаћања на 210 дана.

Владана Хамовић, економиста, каже да је куповина на чекове сасвим оправдан начин пазарења у ситуацији у којој куповна моћ грађана пада из дана у дан.

– Међутим, то је врло штетна одлука по потрошаче јер они не знају докле ће да раде, да ли још та три месеца за колико су одложили плаћање или ће у међувремену добити отказ. Незапосленост је огромна, а они решавају проблем само у том моменту – објашњава Хамовићева.

 

Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Русија и Кина убрзавају процес дедоларизације, док се већина трговине више не врши у америчкој валути

1 (1) Након година саопштавања о напуштању америчког долара, Русија и Кина то сада раде …

Цене хране могле би да изазову тржишни шок

5 (2) Прекомерно снабдевање и пад потрошње, као и глобална рецесија која прети већини земаља …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend