Данас почиње лето

0
(0)

Лето на северној земљиној хемисфери званично почиње данас у 12 часова и седам минута, док на јужној земљиној хемисфери у исто време почиње зима. На дан почетка лета обданица је најдужа, а ноћ најкраћа.

Како је Сунце у Београду изашло у 4 часа и 52 минута, а заћиће у 20 часова и 27 минута, обданица ће трајати 15 часова и 35 минута, а ноћ свега 8 часова и 25 минута, саопштило је Астрономско друштво „Руђер Бошковић“.

Насупрот уобичајеном мишљењу да је лети Земља најближа Сунцу, она је тада најдаља од њега и у тзв. афелу ће бити 6. јула у 18 часова и 46 минута.

За становнике северне Земљине полулопте лето почиње у оном тренутку када је правац северног дела Земљине осе најближи Сунцу. Тога дана висина Сунца у подне је највећа током године. У истом тренутку за становнике на јужној Земљиној полулопти почиње зима.

Али ни тамо није претежно хладно због великог удаљавања од Сунца, већ због тога што је тог тренутка јужни небески пол најудаљенији од Сунца.

Зато Сунце у подне тог дана достиже најмању могућу висину током године. Наравно да хладноћи доприноси најкраћа обданица, а тек је на трећем месту по утицају и поменуто највеће удаљење Земље од Сунца, објашњавају из Астрономског друштва „Руђер Бошковић“.

Ужице Огласна табла

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Спас од врућина поред воде

0 (0)     У Србији је данас сунчано и веома топло, уз температуру и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend