fbpx

Данас славимо Огњену Марију

0
(0)

Српска православна црква данас прославља празник Свете великомученице Марине, у народу познате као Огњена Марија, која се поштује као борац за хришћанску веру и заштитница жена.

Према народном вјеровању, Света Марина пали и кажњава огњем и као Свети Илија који кажњава громом она спада у „огњевите“ свеце.

Ова светитељка посебно се поштује међу женама, тако да се тог дана не ради ни у кући, ни у пољу, а у народу се каже да тог дана не ваља ни конац у иглу уденути.

У народном предању чувају се примери о ватри или громовима који су у вреле празничне дане спалили жито, сено и домове људи који су се огрешили радећи на празник Огњене Марије.

Обичај је да се на овај празник, када због велике врућине „гори небо и земља“, не раде никакви послови.

Према народном веровању, Огњена Марија пали и кажњава огњем, а грмљавина на овај дан тумачи се као „лош знак“. То може да означава, како кажу предања, тешку и сушну годину, док има и тумачења да то може указивати на болест и сиромаштво.

Света мученица Марина је родом је из Антиохије, крстила се у 12. години и рано је остала без мајке, а отац ју је, када је сазнао да је хришћанка, отерао од куће.

На путу из Антиохије она је срела епарха Олимврија који је пошао да гони хришћане. Пошто је одбила понуђени брак и због њене вере у Господа Исуса Христа, гневни епарх нареди да је изложе најгорим мукама.

Посечена је мачем у доба цара Диоклецијана због вере у Христа. Мошти ове светитељке налазиле су се у Цариграду до доласка крсташа, а данас се њена рука налази у светогорском манастиру Ватопеду.

У Манастиру Свете Марине у Албанији, на планини Лонга изнад Охридског језера, почивају њене чудотворне и свете мошти, које посећују и клањају им се и православни и муслимани.

Светитељка се и у источном и у западном сликарству представља са крстом и палмом, симболом мучеништва у рукама, са змајем под ногама и често са кућама у пламену у њеној позадини.

Огњену Марију неке православне породице обележавају као крсну славу. У црквеном календару празник није обележен „црвеним словом“, али се ипак веома поштује.

Вестионлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *