Данас су Благовести

Данас су Благовести

0
(0)

Српска православна црква данас обележава празник Благовести, у помен на догађај када је Арханђео Гаврило јавио Пречистој Девици Марији да ће родити сина којем ће дати име Исус.

Пола године пошто је првосвештенику Захарији јавио да ће у дубокој старости добити сина који ће бити Господњи Претеча (Свети Јован Крститељ), Арханђео Гаврило јавио се Пречистој Девици Марији у Назарету, поздравивши је речима: „Радуј се, благодатна! Господ је с тобом, благословена си ти међу женама“!

Зачуђеној и уплашеној Девици Марији Арханђео објашњава необичан поздрав: „Не бој се, Марија, јер си нашла благодат у Бога! И ево зачећеш и родићеш сина и наденућеш му име Исус. Он ће бити велики и назваће се Син Вишњега и даће му Господ Бог престо Давида, оца Његовог. И цареваће над домом Јаковљевим заувек и царству Његовом неће бити краја“.

На Маријино питање како ће то бити када она не зна за мужа, Арханђео Гаврило одговара: „Дух Свети доћи ће на тебе и сила Вишњега осениће те. Зато и оно што ће се родити биће свето и назваће се Син Божји“.

Благовести спадају у ред Богородичних празника, у црквеном календару је означен црвеним словом и непокретан је.

Девојке и жене, посебно оне које желе да затрудне и постану мајке, одлазе у цркве и манастире где су иконе посвећене Благовестима и моле се Богородици, а влада веровање да на овај дан жене не треба да се чешљају.

Вестионлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Блага вест за свет

Блага вест за свет

0 (0) 7. априла православни свет у Русији и Србији слави Благовести Свете Богородице – …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend