fbpx

Данас су Петровске покладе

0
(0)

СПЦ и њени верници данас славе дан Светог цара Константина и царице Јелене.

Данас се обележавају и Петровске покладе, које код Срба представљају последњи дан пред Петровдански пост – последњи дан када се пред Петровдан једе месо. Овај пост почиње сутра, у понедељак, и трајаће до 12.јула.

Покладе су празник када за ручак треба окупити целу породицу, а трпеза треба да буде испуњена месом и млечним производима, којих ће се верници одрицати у наредном периоду.

Овај празник је, дакле, посвећен цару Константину и његовој мајци. Њихов култ је нарочито негован код Грка и Румуна, па се каже да је код њих Константин као код Срба Сава.

Одмах по доласку на престо, имао је цар Константин три велика непријатеља: тиранина Максенција у Риму, Ските на Дунаву, и Византију. Пред борбу са Максенцијем, по предању, на небу му се указао сјајан крст као знак победе. Он је наредио да се искује велики крст који је ношен пред војском, и ову борбу окончао је као своју велику победу.

Одмах потом Константин је издао знаменити Едикт у Милану 313. године, којим је престао прогон хришћана После победе над Византијом, саградио је диван престони град на Босфору и назвао га Константинопољем. Када се цар тешко разболео, јавили су му се апостоли Петар и Павле и саветовали да га епископ Силвестар крсти. После тога страшна болест нестала је са његовог тела.

Света Јелена, царева мајка, радила је много за веру Христову, а када је била у Јерусалиму пронашла је часни крст Господњи и сазидала цркву Васкрсења на Голготи, а потом и многе друге цркве на Светој Земљи.

Курир.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *