Дарко Адамов: Васељенски патријарх признаје Косово?

4.9
(8)

Очигледно је да васељенском патријарху није сметало Косово као одвојено од Србије. А наредни предавач био је др Срђан Пириватрић

Научни скуп под називом Византијски свет, који је одржан 18. и 19. октобра прошле године у Солуну, практично је промовисао независно Косово. Програм овог скупа, који је одржан уз подршку и учешће васељенског патријарха Вартоломеја, приказује нам Косово као независну државу у односу на Србију (видети ПДФ у прилогу). Наиме, приликом набрајања држава византијског света и њихових епископских седишта, на списку држава поред Египта, Јерменије, Бугарске, Грузије, Србије… налазимо, веровали или не, Косово!

Ако се пажљиво погледа, Србија је једина земља која нема византијски, односно хришћански град, док су Косову, као независној земљи, придодати и Грачаница и Призрен!!!

Иза свега стоји грчка невладина организација Византијски Солун, блиска патријарху Вартоломеју, која тежи да широм света промовише византијску цивилизацију, и то, како сами кажу, „као инспирацију за будућност”. У тој и таквој „инспирацији” има места за независно Косово, иако никоме није јасно какве то има везе са духом и карактером византијске цивилизације?!

Важно је напоменути да је овај научни скуп почео после литургије на којој су васељенски патријарх Вартоломеј и атински архиепископ Јероним поменули расколничког „митрополита” Кијева Епифанија Думенка!

Одмах после литургије отпочело је предавање патријарха Вартоломеја о мрежи византијских градова од апостола Павла до нашег времена. Очигледно је да васељенском патријарху није сметало Косово као одвојено од Србије.

Наредни предавач био је др Срђан Пириватрић, научни сарадник Византолошког института САНУ!

Где су нестали Срби, честити научни радници, који би овој господи рекли: Косово је део Србије! И још: Сви аутентични представници византијске цивилизације били су чувари Православља, а не поткупљиве марионете попут организатора и учесника оваквих предавања!

Да ли још неко има илузија да ће васељенски патријарх бити заштитник српских интереса?

Стање ствари

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Грци и масони против Милоша Великог

5 (4) Милош Обреновић је исправно схватао важност духовне власти србских архијереја, па беже затражио …

ТУРСКА НАЈАВЉУЈЕ РАТ СА ГРЧКОМ: Ако крену у проширење територијалних вода у Егејском мору, очекује се сукоб

5 (5) ГРЧКО проширење територијалних вода дуж морске границе према Турској сматраће се поводом за …

Један коментар

 1. gorka je istina.
  sta cekati, od ludoga starca pijacara, okruzenog sa nekoliko slugu i spijuna, amerikanaca, germana i engleza, za par srebrenjaka, i nekoliko karaguza sa svojim interesima.
  a sta cekati od nekog jarca okruzenog pricadjenim kozojebcima i agarenima, a on bi srebra i zlata i vlast nad svima.
  tako je odavno u agarena pricadjenih, uvatiti pa pripeti jarca cupavoga, pa pri ruci imati.
  a tek kakva je sudbina nekog anu-ovca; u germana pomodara, posle rituala, res pecena pojedena.
  ma svak ide gde mu odgovara.
  ovde nije rec o Bogu, ni o Svetima, vec o ljudskom smradu i otpadu.
  use i u svoje kljuse, a bic ne zaboravi, inace ces stici gde si nehteo; za kljuse je dovoljno samo bic prisloniti il levo il desno pa ce znati kuda ici i gde skrenuti.
  neka vam jejedini i nedodirljivi Bog u pomoci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend