Деца у Србији дневно проводе по три сата на интернету

1
(1)

Већина деце и младих у Србији, чак 86 одсто узраста од 9 до 17 година користи интернет свакодневно, у просеку три сата дневно, резултати су међународног истраживања „Деца Европе на интернету” (EU Kids Online).

Интернет користе углавном за забаву, готово никада за грађански активизам, половина њих гледала је слике крви и снимке мучења животиња или људи, а скоро трећина младих приступа порнографским сајтовима, показало је истраживање.

Током викенда, две трећине младих проводи на интернету између четири и седам сати дневно. Готово трећина деце и младих имала је узнемирујуће искуство на интернету у последњих годину дана, девојчице чешће него дечаци, старији чешће него млађи.

Државна секретарка Министарства трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић истиче да је ресорно министарство пре две и по године покренуло Национални контакт центар за безбедност деце на интернету.

„Сви грађани, укључујући децу и малолетнике, могу да позову центар за савете из области безбедности на интернету и да пријаве угрожавање на број телефона 19833, али и слањем мејла на адресу [email protected] Национални контакт центар је за две и по године свог рада имао више од 11.900 позива, формирано је 2.200 предмета, од тога је прослеђено 180 надлежним институцијама”, објашњава Матић, преноси Танјуг.

Истраживања показују да четвртина деце и младих након негативног искуства на интернету није о томе разговарала ни са ким, а мање од половине или 40 одсто изјавило је да им родитељи дају објашњење како да безбедно користе интернет.

Директорка Уницефа у Србији Ређина де Доменићис каже да су резултати међународног истраживања слични и у другим земљама учесница у истраживању, попут Хрватске, Норвешке, Италије.

„Оно по чему се истраживање разликује када упоредимо друге земље и Србију је улога родитеља која је овде слабија у заштити деце од неодговорног коришћења интернета”, објашњава Де Доменићис.

Истраживање показује и то да је вршњачко насиље на интернету, током последњих годину дана искусило 16 одсто младих који су учествовали у истраживању, док је 15 одсто имало такав однос у комуникацији уживо.

Трећина деце и младих узраста од 11 до 17 година приступила је веб сајту порнографског садржаја, док 43 одсто ученика и 6 одсто ученица то чини свакодневно.

У ово истраживање Србија се укључила 2018. године, оно је реализовано на репрезентативном узорку од 1.150 ученика и ученица узраста од 9 до 17 година, у 40 основних и 20 средњих школа на територији целе Србије.

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ДОКЛЕ ЋЕМО ДА ЋУТИМО И ТРПИМО ИЖИВЉАВАЊЕ? Срби доведени у патолошко стање колективног страха

3 (4) Ћутолози практично својим ћутањем подржавају овакву власт, иако шапатом тврде како су против …

Вучићево решење за Косово ни Туђман не би смислио, хоће да Русија одустане од Косова и Метохије

5 (2) Председник Србије Александар Вучић и представник паралелних приштинских структура, Авдулах Хоти, потписали су …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend