fbpx

Деценију није било горе – Вишњари дигли руке од брања, отресају стабла

0
(0)

Мерошина — Берба вишања у општини Мерошина, код Ниша, биће завршена ове недеље, а житељи тог краја оцењују је као једну од најгорих у последњих десетак и више година.

Председник општине Мерошина Бојан Нешић рекао је за агенцију Бета да је не мали број произвођача одустао од бербе и кренуо да „отреса“ вишње због ниске откупне цене и нередовног откупа.

„На појединим откупним местима цена је 30 динара по килограму, а на појединим је спала на 25 динара. Откупа једног дана има, другог дана нема, или једног дана има па два нема“, казао је Нешић.

Према његовим речима, откупљивачи правдају ниску цену вишања и неродован откуп малом тражњом на светском тржишту, недостатком места у хладњачама, мањком амбалаже и другим сличним разлозима.

Нешић је казао да представници општине Мерошина и произвођачи ове године нису ни покушали да разговарају са представницима Владе Србије и откупљивачима о вишој цени и редовном откупу. „Претходних година смо пробали, али смо видели да нема сврхе. Добијамо увек исти одговор, да је таква тражња на светском тржишту“, истакао је Нешић.

Он је казао да су произвођачи који су одсутали од бербе, ових дана кренули да отресају комплетан род, како би заштитили стабла од труљења и сачували их за наредну годину.

Са вишњицима на око 2.000 хектара и годишњим родом који достиже 150.000 тона општина Мерошина спада у највеће произвођаче вишања у нашој земљи.

Вишњике има 90 одсто домаћинстава, а за свако друго домаћинство вишње су основни извор прихода.

Откупљивачи су прошле године килограм облачинске вишња плаћали 80 до 90 динара по килограму, а ове године је откуп кренуо са 40 динара по килограму, али је после само два дана цена спала на 30 динара, а врло брзо и на 25 динара.

Произвођачи овогодишњу штету због ниске откупне цене и нередовног откупа процењују у милионима динара.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мирослав Самарџић: Уколико не буде заустављен, СНС ће уништити Србију

4 (8) Србији предстоје тешки дани. Власт је компромитована и неспособна. Државни апарат је разорен, …

Србија у септембру остаје без задње државне банке, комплетан банкарски сектор у рукама странаца!

3.4 (5) ПОСЛЕ готово четири месеца од објаве да Нова Љубљанска банка – НЛБ купује …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *