Друштво

Децу нема ко да учи: Фале предавачи математике, физике, хемије, а мале плате растерују професоре

У БЕОГРАДСКИМ основним и средњим школама око 9.000 учитеља и професора ради на одређено време. Према најавама министра просвете, они ће бити примљени у стални радни однос, што ће им донети сигурност, без стрепње да им уговор неће бити продужен после годину дана. Како је реч о кадровима који су већ у систему, промена њиховог радног статуса неће решити проблем недостатака просветара, посебно професора математике, хемије, физике, биологије, енглеског, немачког, па и латинског језика.
Према речима Слободана Брајковића, председника Синдиката радника у просвети, професори који раде на одређено имају од осам до десет година радног стажа. Он истиче да је реч о младим људима, углавном женама, које су због нерешеног питања радног места годинама одлагале заснивање породице. Ипак, како истиче, њихово примање у стални радни однос неће попунити “катедре” које су празне.

– Осим професора математике и информатике, који су већ дуго дефицитарни, јер имају по два-три пута веће плате у ИТ фирмама, сада се евидентира и мањак предавача хемије, физике, биологије, енглеског, немачког језика – каже Брајковић. – Сви они имају много боље услове, али и знатно већу зараду у институтима, раду на пројектима, као преводиоци. Ускоро неће имати ко деци да предаје ове предмете. Прошле године се за хемију пријавило само двоје кандидата, док на математици готово и да нема оних који желе да раде у школама.

Наш саговорник истиче да постоји могућност “преквалификације”, али је мало оних који се одлучују на тај корак. Да би узели дневник у руке, потребно је да положе предмете који су неопходни за рад у школи – педагогију, психологију, педагошку психологију, методику и одржавање практичне наставе. Разлог за слабо интересовање је, вероватно, и финансијски моменат, јер кандидати сами плаћају дошколовање, а како наводи Брајковић, цена је око 120.000 динара.

Математику, физику, информатику, немачки и енглески језик у неким школама предају нестручни наставници. Иако имају знање да држе наставу, правно и ускостручно гледано, немају формалне компетенције. Према подацима Министарства просвете из 2018. године, а које су доставили директори школа, у Србији је било око 1.000 нестручних наставника, који су учили око 27.000 основаца.

Министарство је на једном скупу о недостатку наставног кадра у школама изнело податке који су показали да има 457 нестручних наставника математике, физике – 239, информатике – 109, 133 немачког језика – 133 и енглеског језика – 48.

ДНЕВНИК САМО УЗ МАСТЕР

Декан Биолошког факултета проф. др Жељко Томановић каже да не постоји засебан педагошки смер на факултету, већ се студенти опредељују после завршетка основних студија.

– Да би предавао у школи, кандидат после завршених основних студија мора уписати мастер, који траје годину дана – каже професор Томановић. – Годишње од пет до десет кандидата изабере овај мастер програм.

Б. Борисављевић, Новости.рс

 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!