четвртак , 24 септембра 2020
фото: Дарко Војиновић, АП

ДЕФИНИТИВНО ОСТАЈУ У СРБИЈИ: У Београду одржан велики панел за запошљавање миграната!

4.5
(11)

Kако ће изгледати нутли миграциони салдо у пракси, па једноставно као и свуда у Европи мигранти ће долазити у нашу земљи и биће спремни да раде за мање плате. Екстремно-либералне невладине организације уз сарадњу са представницима државних институција су у хотели Зира већ организовала пројекат за запошљавање економских миграната и азиланата.

Иако власти и НВО сектор сада демантују да планирају насељавање миграната и тврде да се ради о лажним вестима, доказа да се планира досељавање миграната има и превише.

У оквиру АПЦ/ЦЗА међународног догађаја „Дани интеграције 2019.“, у Хотелу Зира, а у оквиру пројекта „Суппорт то асyлум сеекерс анд персонс грантед протецтион ин ентеринг тхе лабор маркет” у Србији, који финансира Швајцарска Kонфедерација, Државни секретаријат за миграције (СЕМ),

АПЦ је организовао панел „Приступ запошљавању избеглицама и азилантима. у Србији: искуства, изазови и научене лекције ”, окупљајући међународне и домац́е практичаре на пољу интеграције и запошљавања избеглица.

Међу панелистима били су представници државних институција, послодаваца, избеглица, локалних и страних организација цивилног друштва и локалних власти (нпр. Завод за запошљавање, локалне филијале из Лознице, послодавци ресторан „Два штапиц́а“, фабрика производње хране „Фронери“, УНХЦР, ЈРС, Пеопле ин Неед, Цхецк Републиц, Лига за људска права, Словачка, Ваша права, Босна и Херцеговина, Менедек Хунгарy, Цонзиртио Италиано Солидариета – ИЦС -Уффицио Рифугиати, Италија, Београдска отворена школа – БОШ, НИРАС, и др.)

Неки од најистакнутијих закључака који су произишли са панела били су: постоји велики потенцијал и вредност у томе да избеглице постану активни и прогресивни део наших друштава и тржишта рада; није довољно само помоћи избеглицама да добију послове, морамо да креирамо простор за интеркултурални дијалог и међусобно разумевање у оквиру локалне средине; самозапошљавање и предузетништво су врло битни за стварање избеглица који су самостални и у стању да допринесу локалној средини и постану њен интегрални део, док држава мора да обезбеди више прилика да се то и оствари.

Многи други учесници поделили су своје искуство, а мноштво мисли било је везано за заштиту радника, обуку и спречавање експлоатације. Такође је подвучено да ми као домац́ини у локалним заједницама не смемо заборавити радна права избеглица, осигурати им легалан статус на послу и избегавати да у будуц́ности избеглице доведемо у ситуацију да имају тешке проблеме, постану бескуц́ници и сиромашни слој становништва без права на пензију и социјалну заштиту.

Након панела и ослањајуц́и се на пројекат “Суппорт то асyлум сеекерс анд персонс грантед протецтион ин ентеринг тхе лабор маркет” и на дугогодишње искуство АПЦ/ЦЗА у запошљавању избеглица и тражилаца азила, АПЦ/ЦЗА је довршио препоруке институцијама / послодавцима / систему, а за унапређење / побољшање запошљавања избеглица и азиланата који су подељени партнерима. Скуп је одржан 6 децембра 2019. године. У аутентичност вести и планове НВО да запошљавају мигранте у Србији што су обајвили и на свом сајту, можете се уверити кликом ОВДЕ.

Извор: Азилсрбија.

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

„Недимовићу, је л’ стварно не знаш каква је ситуација у ратарству?“

5 (3) Како је могуће да Бранислав Недимовић може да буде министар пољопривреде у влади …

Вучић наоружавао терористичку организацију Хезболах српским оружјем

4.8 (4) Европски тинк-тенк Мена воч открива документе са детаљима о куповини српског наоружања Катар …

3 Коментара

  1. Главосече,“прогресивни“ део система… Страшно…

  2. Јебем ли вам крв издајничку, све вас који толико бринете о овом олошу који називте мигрантима, да Бог да вам у кући живели и били вам зетови!!!!

  3. ZAŠTONEMA MOG KOMENTARA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *