Друштво

ДЕРЕ МУСА (ВЕСИЋ) ЈАРЦА: Возачи у Београду шокирани због нових казни – 25.000 за непрописно паркирање

Конкретни износи прописани су у складу са степеном бахатости возача који је оставио своје возило на недозвољеном месту

Добро водите рачуна о томе где ћете оставити ваше возило јер ако то учините на подручју за које су уместо саобраћајаца надлежни комуналци, може вам се десити да морате да платите и пет пута већу казну од уобичајених 5.000 динара.

Одлука о комуналном реду града Београда која је донета прошле године и која се већ увелико примењује, предвиђа вишеструко веће казне за непрописно паркирање у односу на Закон о безбедности саобраћаја, тако да износи могу бити и пет пута већи, а колико ћете тачно платити зависи од тога где сте оставили свој аутомобил.

На удару нису само Београђани него и сви други који дођу у престоницу и непрописно се паркирају, поготово у насељима изван центра, где припадници комуналне милиције редовно патролирају и фотографишу такве „случајеве“.

Према њиховим речима, конкретни износи у поменутој градској одлуци, прописани су у складу са степеном бахатости возача који је оставио своје возило на недозвољеном месту. Рецимо за паркирање на јавној зеленој површини или на зеленој површини око објекта јавне намене, у пешачкој зони, на пешачком прелазу, бициклистичкој стази или на трамвајској баштици, казна је 25.000 динара и то ако је власник физичко лице, док је за правна лица и предузетнике дупло већа –50.000 динара.

Каква је процедура?

Када комунални милиционер види непрописно паркирано возило он га фотографише из неколико углова, тако да се са тих фотографија може видети какав је прекршај у питању. Затим се из базе података у којој се налазе сва регистрована возила, проналазе име и презиме власника и адреса на коју се шаљу прекршајни налог и фотографије које доказују прекршај. Уз то, шаље му се и упутство за плаћање и објашњење да се у року од осам дана од дана пријема, може платити само половина предвиђеног износа и на тај начин одмах окончати даљи поступак.

На прекршајном налогу налази се и упутство за оне који сматрају да нису криви, о евентуалном подношењу захтева за судско одлучивање такође у року од осам дана, а власнику возила се још доставља и позив да се у року од осам дана изјасни о томе ко је крив за наведени прекршај.

Шта ако не платите?

Ако не платите ни пола износа, ни пуну казну и не одазовете се на позив који сте добили, сматра се да сте признали кривицу, па можете очекивати такозвану принудну наплату на неки од законом предвиђених начина. Најчешће се то ради тако што вам у банци са неког од динарских или девизних рачуна једноставно скину пун износ предвиђене казне увећан за трошкове принудне наплате јер је и тиме неко морао да се бави, а о свему ћете добити уредно писмено обавештење.

Уколико немате новца на рачунима, или уопште немате рачун на своје име, судски извршитељи ће вам доћи на адресу становања и запленити ствари чијом ће се продајом надокнадити дуговање које имате према градским властима, а које нисте хтели или могли сами да измирите.

Ево тачних износа казни у зависности од места на којем се непрописно паркирате у Београду:

Казна од 25.000 динара предвиђена је за физичко лице које вози, заустави или паркира возило у парковима:

– у спомен парковима
– на зеленим површинама на скверовима, трговима и пјацетама
– на зеленим површинама дуж и у оквиру пута (разделне и заштитне траке и појасеви)
– на зеленим површинама око просветних, културних, научних, здравствених, социјалних установа и организација, као и других објеката за чију изградњу се може утврдити јавни интерес у складу са законом
– у пешачкој зони или на пешачком прелазу
– на бициклистичкој стази, или у жутој траци
– на трамвајским шинама
– на трговима и мањим трговима.

Казном од 15.000 динара казниће се физичко лице ако вози, заустави или паркира возило:

– на травњаку, поред дрвореда и других засада,
– на зеленој површини дуж обала река и других водених површина,
– на пошумљеним теренима и рекреационим површинама,
– на изграђеним и уређеним саобраћајним и зеленим површинама унутар и између блокова зграда, између зграда, унутар отворених тржних центара, колонада, пасажа и сл.

Где су казне 5.000 динара?

Казном од 5.000 динара казниће се физичко лице ако вози, заустави или паркира возило:
– на зеленој површини поред и око стамбених и пословних зграда, у оквиру и између блокова стамбених и пословних зграда
– на делу тротоара који није обележен за паркирање, односно на паркиралишту изван границе обележених паркинг места;
– у зони успореног саобраћаја, осим на обележеним местима за паркирање;
– на месту на коме би се онемогућио или отежао приступ другом возилу ради паркирања или излазак возила са паркиралишта;
– на колском улазу, односно излазу из зграде или дворишта и сл;
– на такси стајалишту, стајалишту јавног превоза или на другом делу пута на начин којим се омета коришћење стајалишта;
– на осталим местима на којима се омета коришћење улице, пешачке комуникације, прилаз објектима, коришћење противпожарног пута, колског пролаза између стамбених зграда, коришћење интерне саобраћајнице и угрожава безбедност учесника у саобраћају, односно онемогућава одвијање саобраћаја.

Телеграф.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!