Здравље

Дијабетес: Оболеће свако треће дете

Драматично: Сваке године број малишана оболелих од дијабетеса типа 1 у Србији се увећава за 3,2 одсто. Рођени од 2000. критична група, а предвиђа се да ћемо 2030. имати 700.000 дијабетичара

СА дијабетесом типа 1, који подразумева зависност од инсулина и јавља се код младих, у Србији тренутно живи 4.000 деце, од којих је 1.500 млађе од 14 година. Број оболелих у овом узрасту се, према подацима Националног института за јавно здравље ”Др Милан Јовановић Батут”, сваке године у просеку повећава за 3,2! А, ни ”прогнозе” стручњака нису охрабрујуће: процењује се да ће међу генерацијама рођеним од 2000. године, сваки трећи кад одрасте оболети од шећерне болести!

Доктор Иван Ракочевић, из Одељења за превенцију и контролу незаразних болести у Институту ”Батут” каже, за ”Новости”, да се у скаду са трендом све већег оболевања од дијабетеса у земљама у развоју, може очекивати да ће у Србији до 2030. године бити 700.000 оболелих. У више од 90 одсто случајева, реч је о дијабетесу типа 2, са којим сада у Србији живи око 500.000 људи.

– Свега пет до 10 одсто пацијената, или приближно 30.000 оболелих у Србији, има тип 1 дијабетеса – објашњава др Ракочевић. – То никако не умањује његов значај, посебно ако знамо да је тип 1 дијабетеса једно од најчешћих хроничних обољења у детињству. У питању су деца која се од најранијег периода свог живота лече инсулином. Према подацима из Регистра за дијабетес, у нашој земљи од типа 1 дијабетеса годишње оболи приближно 158 девојчица и дечака узраста до 14 година. То значи да од 100.000 деце у овој старосној доби добије дијабетес.

 У СВЕТУ ОБОЛЕЛО 366 МИЛИОНА 

СА 13,3 оболелих од дијабетеса на 100.000 становника узраста до 14 година, Србија се сврстава у ред европских земаља умереног ризика оболевања од дијабетеса типа 1. Шећерна болест је, међутим, све већи проблем у читавом свету, а број оболелих је достигао 366 милиона. Већина оболелих је старости од 45 до 65 година, дакле у најпродуктивнијем периоду живота.

 Код деце и адолесцената није више редак ни дијабетес типа 2, иако се он најчешће појављује у одраслом добу. Стручњаци кажу да је за то крива све присутнија гојазност код деце и омладине.

– Сваких неколико деценија број деце са дијабетесом типа 1, који се доживотно лечи инсулином, удвостручи се – каже за ”Новости” професор др Драган Здравковић, ендокринолог у Институту за здравствену заштиту мајке и детета ”Др Вукан Чупић”. – Све чешће се дијабетес открива у предшколском узрасту, па и код деце млађе од две године.

Иако још није дефинитивно доказано шта узрокује дечји дијабетес, симптоми су карактеристични: стална жеђ и често мокрење.

– Чињеница је да од дијабетеса све чешће болују и деца, али тај пораст оболевања у најранијем животном добу, ипак, није толико алармантан, као што је то случај са шећерном болешћу код одраслих – каже за ”Новости” др Владе Величковић, председник Савеза друштава Србије за борбу против дијабетеса. – У Моравичком округу, рецимо, од укупно 9.000 регистрованих дијабетичара, највише 140 до 150 су деца.

 

БРОЈКЕ

158 деце до 14 година годиШње оболи

4.000 деце у Србији тренутно је на инсулину

500.000 људи Живи са дијабетесом типа 2

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!