Дијабетес: Оболеће свако треће дете

Дијабетес: Оболеће свако треће дете

Драматично: Сваке године број малишана оболелих од дијабетеса типа 1 у Србији се увећава за 3,2 одсто. Рођени од 2000. критична група, а предвиђа се да ћемо 2030. имати 700.000 дијабетичара

СА дијабетесом типа 1, који подразумева зависност од инсулина и јавља се код младих, у Србији тренутно живи 4.000 деце, од којих је 1.500 млађе од 14 година. Број оболелих у овом узрасту се, према подацима Националног института за јавно здравље ”Др Милан Јовановић Батут”, сваке године у просеку повећава за 3,2! А, ни ”прогнозе” стручњака нису охрабрујуће: процењује се да ће међу генерацијама рођеним од 2000. године, сваки трећи кад одрасте оболети од шећерне болести!

Доктор Иван Ракочевић, из Одељења за превенцију и контролу незаразних болести у Институту ”Батут” каже, за ”Новости”, да се у скаду са трендом све већег оболевања од дијабетеса у земљама у развоју, може очекивати да ће у Србији до 2030. године бити 700.000 оболелих. У више од 90 одсто случајева, реч је о дијабетесу типа 2, са којим сада у Србији живи око 500.000 људи.

– Свега пет до 10 одсто пацијената, или приближно 30.000 оболелих у Србији, има тип 1 дијабетеса – објашњава др Ракочевић. – То никако не умањује његов значај, посебно ако знамо да је тип 1 дијабетеса једно од најчешћих хроничних обољења у детињству. У питању су деца која се од најранијег периода свог живота лече инсулином. Према подацима из Регистра за дијабетес, у нашој земљи од типа 1 дијабетеса годишње оболи приближно 158 девојчица и дечака узраста до 14 година. То значи да од 100.000 деце у овој старосној доби добије дијабетес.

 У СВЕТУ ОБОЛЕЛО 366 МИЛИОНА 

СА 13,3 оболелих од дијабетеса на 100.000 становника узраста до 14 година, Србија се сврстава у ред европских земаља умереног ризика оболевања од дијабетеса типа 1. Шећерна болест је, међутим, све већи проблем у читавом свету, а број оболелих је достигао 366 милиона. Већина оболелих је старости од 45 до 65 година, дакле у најпродуктивнијем периоду живота.

 Код деце и адолесцената није више редак ни дијабетес типа 2, иако се он најчешће појављује у одраслом добу. Стручњаци кажу да је за то крива све присутнија гојазност код деце и омладине.

– Сваких неколико деценија број деце са дијабетесом типа 1, који се доживотно лечи инсулином, удвостручи се – каже за ”Новости” професор др Драган Здравковић, ендокринолог у Институту за здравствену заштиту мајке и детета ”Др Вукан Чупић”. – Све чешће се дијабетес открива у предшколском узрасту, па и код деце млађе од две године.

Иако још није дефинитивно доказано шта узрокује дечји дијабетес, симптоми су карактеристични: стална жеђ и често мокрење.

– Чињеница је да од дијабетеса све чешће болују и деца, али тај пораст оболевања у најранијем животном добу, ипак, није толико алармантан, као што је то случај са шећерном болешћу код одраслих – каже за ”Новости” др Владе Величковић, председник Савеза друштава Србије за борбу против дијабетеса. – У Моравичком округу, рецимо, од укупно 9.000 регистрованих дијабетичара, највише 140 до 150 су деца.

 

БРОЈКЕ

158 деце до 14 година годиШње оболи

4.000 деце у Србији тренутно је на инсулину

500.000 људи Живи са дијабетесом типа 2

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Француска: Откривене мрачне тајне Католичке цркве – злостављано 216.000 деце

Француска: Откривене мрачне тајне Католичке цркве – злостављано 216.000 деце

Истрага о сексуалном злостављању у Француској католичкој цркви открила је да је око 216.000 деце …

Проф. др Несторовић уживо у емисији разбио режимског климоглавца у вези вакцинације (видео)

Проф. др Несторовић уживо у емисији разбио режимског климоглавца у вези вакцинације (видео)

Доктор Бранимир Несторовић и доктор Томислав Стевановић сучелили су мишљења у емисији која је емитована …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *