Динакард на мрежи највећег кинеског картичног система у преко 160 земаља света

0
(0)

Национална Динакард картица моћи ће да се користи и на прихватној мрежи највећег кинеског картичног система China UnionPay, који чине преко 41 милион трговачких локација, 10 милиона онлајн трговаца и 2 милиона банкомата у 160 држава и региона широм света.

У Народној банци Србије Јоргованка Табаковић, гувернер НБС и председник компанијеChina UnionPay Ши Венчао потписали су Меморандум о разумевању којим ће бити утврђене основе за будућу сарадњу између националног картичног система Републике Србије – DinaCard и највећег картичног система на свету – кинеског националног картичног система China UnionPay.

Области у којима ће два национална картична система сарађивати односе се првенствено на омогућавање прихватања УнионПаy картица у целокупној прихватној мрежи у Србији, омогућавање прихватања Динакард картица у иностранству у прихватној мрежи система УнионПаy, као и на унапређење Динакард система у погледу коришћења нових технологија.

Свака трећа картица у новчаницима грађана – Дина

Тренутно у Србији је у оптицају око два милиона Дина картица, што значи да је готово свака трећа картица у новчаницима наших грађана управо Дина. Њу прихватају на 65.000 продајних места и на 2.700 банкомата у Србији. Од 2010. године, уговором између Народне банке Србије и компаније Дисцовер Финанциал Сервицес омогућено је плаћање Дином и у иностранству. Међутим, овим споразумом шире се могућности за кориснике домаће платне картице.

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић иницирала је сарадњу са кинеским националним картичним системом УнионПаy са циљем да оснажи националну платну картицу и омогући њеним корисницима интернационално коришћење на глобалној прихватној мрежи УнионПаy-а и најсавременију технологију којом овај систем располаже.

Ко је кинески УнионПаy?

Иначе, УнионПаy, банкарско удружење формирано уз подршку Владе Републике Кине и Централне банке Кине 2002. године покренуло је УнионПаy картични систем. За мање од десет година постојања УнионПаy је постао највећи картични систем на свету који обезбеђује глобалну прихватну мрежу у преко 160 држава и региона. Прихватање УнионПаy картица је обезбеђено кроз директну сарадњу са најзначајнијим учесницима на локалним тржиштима ван Кине – банкама, националним картичним системима, пружаоцима платних услуга, компанијама и значајним трговцима.

Сарадња са Русима и Индијцима

УнионПаy успоставио директну сарадњу, између осталог, са руским системом националне платне картице МИР, као и са системом индијске националне платне картице РуПаy. Константно посвећен иновацијама, у свом пословању УнионПаy систем користи најсавременије платне технологије попут бесконтактних плаћања, онлајн плаћања и плаћања мобилним телефоном.

Данијела Нишавић, Блиц.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend