fbpx

Руси развили систем непробојне заштите паметних телефона

0
(0)

Руски стручњаци развили су систем непрекидне аутентификације корисника мобилних уређаја на основу биометрије понашања, чиме се омогућава да се посматрају параметри својствени човеку приликом руковања уређајем и да се одреди ко користи паметни телефон – власник или друга особа.

Овај систем разрадио је тим Института интелектуалних кибернетичких система Националног истраживачког нуклеарног универзитета (НИНУ) Московског инжењерско-физичког института (МИФИ), а резултати истраживања представљени су на неколико међународних конференција.

Тренутно је један од најпопуларнијих система заштите мобилних уређаја аутентификација на основу шифре, али то није згодно корисницима, пошто морају стално да уносе нумерички или графички кључ.

Алтернатива је аутентификација по отиску прста, који, такође, има битне недостатке – злонамерници помоћу штетних апликација могу да копирају отиске, па чак да додају и своје, како би на тај начин блокирали уређај.

Предност методе коју су понудили стручњаци НИНУ МИФИ састоји се у непрекидној заштити од страног уплива без додатних дејстава самог корисника.

Метод биометрије понашања омогућава да се посматрају параметри својствени човеку приликом руковања уређајем и да се одреди ко користи паметни телефон: власник или друга особа. Реч је о томе што је стил руковања телефоном за сваког корисника јединствен и непоновљив – држе га на различите начине, прстима додирују сензорни екран, користе апликације, а управо ове карактеристике стручњаци НИНУ МИФИ желе да прате.

Овакав систем аутентификације је погодан и по томе што, за разлику од шифре или отиска прстију, биометријске особености понашања не могу да се изгубе, копирају, украду или фалсификују. Захваљујући томе достиже се висок степен заштите уређаја од страног уплива.

– Научна новина нашег пројекта састоји се у томе што су за осигурање непрекидне аутентификације корисника мобилних уређаја према њиховим биометријским карактеристикама понашања први пут примењене технологије анализе података, машинске обуке и вештачких неуронских мрежа – рекао је руководилац пројекта, доцент катедре Криптологија и кибернетичка безбедност НИНУ-МИФИ Константин Когос.

Он је додао да осетљивост сензора којима су опремљени савремени паметни телефони допушта могућност да се издвоје особености понашања сваког корисника и да се на основу укупних података који стижу са сензорног екрана и са других сензора изврши аутентификација велике прецизности.

Технологија може да заинтересује произвођаче мобилних уређаја и ауторе апликација за које је потребна непрекидна аутентификација корисника, на пример банкарских, корпоративних апликација и месинџера.

Срна

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић: Одврррррратни фашисти, одврррратна антимигрантска кампања… (видео)

4.9 (12) А да ти можда ти „одвратни фашисти“ не кваре комбинацију са Сорошем?   …

НАРОДНЕ ПАТРОЛЕ у центру Београда због миграната (видео)

4.7 (36) У петак увече група младих људи окупљења око народне иницијативе, „Нема предаје Косова …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *